Ga naar de inhoud
Stil protest

Minister Helder over speldje bij bezoek WK-duel: 'Meest logische om te doen'

Minister Helder over speldje: 'Dit statement heeft zin'

01:45

Sportminister Conny Helder zegt dat het dragen van een speldje bij het WK-duel van Oranje tegen Qatar voor haar 'het meest logische' middel was om uiting te geven aan de OneLove-gedachte: voor gelijkheid en tegen discriminatie. Ze zou aanvankelijk een OneLove-aanvoerdersband dragen. De Qatarese mannen die aan weerszijden van haar zaten op de tribune, droegen wél een band: voor Palestina.

Tijdens de wedstrijd werd in het publiek ook nog een meterslange Palestijnse vlag op de tribune uitgevouwen met daarop de tekst 'Free Palestine'.

Teleurstelling

Helder zag van het dragen van de OneLove-aanvoerdersband af nadat daarover veel te doen was geweest. Zo mogen spelers de armband niet dragen op het veld van de FIFA, de wereldvoetbalbond. Helder liet voor de wedstrijd weten dat ze aan FIFA-voorzitter Gianni Infantino daarover haar teleurstelling had overgebracht.

Het speldje moet volgens Helder niet worden gezien als het belangrijkste statement dat vandaag kon worden gemaakt. "Dat waren de gesprekken die we vandaag gevoerd hebben", zegt ze tegen RTL Nieuws. Helder zegt 'open en constructieve gesprekken' te hebben gevoerd met de Qatarese minister van Arbeid, die van Sociale Zaken en met de Internationale Arbeidsorganisatie (ILO)

Sportminister
Lees ook:
Sportminister Conny Helder op tribune zonder OneLove-band, met speldje

Ook sprak ze met arbeidsmigranten, die duidelijk maakten dat 'hervormingen' in hun werkomstandigheden nodig zijn. Dat proces 'is al aan de gang', zegt Helder.

Relatie met Qatar

Het kabinet vindt mensenrechten heel belangrijk, zegt Helder. "Maar we geloven dat we die ook via de dialoog kunnen beïnvloeden." Ze zegt ook dat de diplomatieke relatie met Qatar een breder belang dient.