Visserijbedrijven hebben 78 kotters aangemeld voor de saneringsregeling van het ministerie van Landbouw. Het gaat vooral om grote boomkorkotters, die veel energie verbruiken. De bedrijven zijn onder meer door de brexit in de problemen gekomen, maar lijden nu ook onder de hoge energieprijzen.
Als alle aanvragen worden gehonoreerd, is sprake van een forse inkrimping van de Nederlandse vissersvloot. Eind vorig jaar telde die volgens de Wageningen Universiteit nog 284 kotters. Behalve de brexit heeft ook het Europese verbod op pulsvissen de visserijsector zwaar getroffen.
Afstand doen van vangstrechten
De saneringsregeling, waarvoor 155 miljoen euro is uitgetrokken, is in september opengesteld en bestemd voor visserijbedrijven die kunnen aantonen dat ze schade hebben geleden door de brexit. Morgen sluit de mogelijkheid om in te schrijven. Vaartuigen die in aanmerking komen voor de regeling moeten voor 1 april 2024 worden gesloopt. De eigenaren moeten afstand doen van de vangstrechten en mogen vijf jaar lang geen nieuwe vissersboot inschrijven.

Veel vissers die zich hebben opgegeven, willen liever niet veel aandacht van de media meer. ''Toen we besloten te stoppen heb ik de lokale media te woord gestaan, daar laat ik het bij. Je wilt er ook niet mee te koop lopen'', zegt Cor Vonk, die zijn boot in de haven van Oudeschild op Texel heeft liggen.
'Hoop ellende'
Zijn neef Koos Boersen denkt er net zo over. Het is volgens hem een hoop ellende. Arco van der Vis, ook afkomstig van Texel, vaart al bijna zes weken niet meer. ''Het was de bedoeling dat we in elk geval tot eind van dit jaar door zouden vissen. Maar we kregen pech. Het was te duur om de boot voor die korte tijd nog te laten repareren'."
Auke van Slooten is al tijdelijk gestopt met vissen. Zijn boot ligt nog in de haven van IJmuiden, maar hij geeft nu les aan een ROC. Hij ziet nog wel toekomst in de visserij, maar dan wel met een veel modernere, milieuvriendelijke boot. ''Die wil ik samen met andere vissers ontwikkelen'', zegt hij.

De sanering en modernisering van de vloot passen in het kabinetsbeleid. Minister Piet Adema van Landbouw heeft in totaal 444 miljoen euro gereserveerd om de visserijsector in de periode tot 2030 duurzaam en rendabel te maken.
Bedenktijd
Het is overigens nog niet gezegd dat alle visserijbedrijven die zich hebben aangemeld hun boten ook echt laten slopen. ''Sommige vissers hebben zich voor de zekerheid opgegeven, maar gaan zich misschien nog bedenken'', zegt visser Jacob van Urk uit Urk. Zelf gaat hij door met zijn bedrijf en heeft hij geen boot aangemeld voor de sanering. Maar hij kan zich voorstellen dat collega's het laten afhangen van de ontwikkeling van de brandstofprijzen.
En die mogelijkheid hebben ze. Want de vissers hebben tot 31 juli volgend jaar bedenktijd over de vraag of ze hun kotters echt laten slopen en afstand doen van hun visrechten.

Dagelijkse update
Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.