Ga naar de inhoud
Kernenergie

Kabinet: twee nieuwe kerncentrales in Borssele in 2035

Beeld © ANP Foto

Het kabinet wil dat er twee nieuwe kerncentrales in Borssele komen. Dat blijkt uit conceptstukken die in handen zijn van de politieke redactie van RTL Nieuws. De centrales moeten vanaf uiterlijk 2035 draaien. Het Rijk zal ook bijdragen aan de kosten van de bouw.

De bouw van de nieuwe centrales werd al aangekondigd in het regeerakkoord. Voor de eerste stappen is 5 miljard euro vrijgemaakt. Hoeveel het Rijk uiteindelijk precies zal bijdragen, maakt het kabinet nu nog niet bekend.

Volgens het kabinet is Borssele bij uitstek geschikt, vanwege de reeds aanwezige nucleaire infrastructuur van de al bestaande kerncentrale daar en de ruimte die er is. 

Draagvlak

Het kabinet wil kiezen voor twee zogenoemde 'generatie III+ reactoren'. Daarmee moet kernenergie vanaf 2035 goed zijn voor 11 tot 15 procent van het totale aanbod aan elektriciteit. 

Draagvlak onder de lokale bevolking is wel een voorwaarde om het project door te laten gaan, vindt het kabinet. Daarmee lijkt het overigens wel goed te zitten. 

Kabinet
Lees ook:
Kabinet staat welwillend tegenover kleine kerncentrales

Kernenergie in Nederland

Op dit moment is de kerncentrale in het Zeeuwse Borssele de enige die stroom levert in Nederland. Deze kerncentrale van 481 megawatt zorgt voor zo’n 3 procent van de benodigde elektriciteit in ons land. Het is een oude centrale. Hij stamt uit 1973.

De kerncentrale Dodewaard in de Betuwe was in 1969 de eerste Nederlandse kernenergiecentrale. In 1997 werd met de elektriciteitsproductie gestopt.

De nieuwe kerncentrales zouden elk voor nog eens 1000 tot 1650 megawatt moeten gaan bijdragen. In de Tweede Kamer is een grote meerderheid voor de bouw van de nieuwe kerncentrales.

'Langjarig, complex en kostbaar'

De bouw van nieuwe kerncentrales is een 'langjarig, complex en kostbaar traject', schrijft minister Jetten voor Klimaat en Energie in de stukken. Daarom is het van belang dat er zo snel mogelijk begonnen wordt met de eerste voorbereidingen. Wel zal er nog 'veelomvattende besluitvorming' moeten plaatsvinden met 'zorgvuldige afwegingen'. 

Het kabinet hoopt dat tussen 2025 en 2028 de eerste bouwvergunningen kunnen worden afgegeven. De bouw van de nieuwe centrales kan dan vanaf 2028 beginnen, waarbij uiterlijk in 2035 de reactoren in gebruik kunnen worden genomen.

Ook voor onderzoek naar de bouw van kleinere kerncentrales, de zogenoemde Small Modular Reactors, zal subsidie worden vrijgemaakt. 

Kabinet
Lees ook:
Kabinet staat welwillend tegenover kleine kerncentrales

Borssele langer open

Ook is het kabinet van plan de enige bestaande kerncentrale van Nederland, ook in Borssele, nog langer open te houden. De sluitingsdatum van die reactor staat nu gepland in december 2033, maar het kabinet treedt de komende tijd in overleg met onder meer de aandeelhouders om afspraken te maken over het verlengen van de levensduur.

Volgens het kabinet kan de verlenging van de levensduur een 'belangrijke overbrugging' zijn naar de bouw en ingebruikname van de nog te bouwen kerncentrales.

Bron: RTL Nieuws