Ga naar de inhoud
Congres FvD

Baudet slaat andere toon aan: 'Had reptielen-uitspraak niet moeten doen'

Thierry Baudet. Beeld © ANP

Met de verkiezingen voor de Provinciale Staten in aantocht, slaat Forum-leider Baudet een andere toon aan. Hij erkent dat de partij 'een aantal dingen heeft gezegd die verkeerd kunnen worden uitgelegd'.

Thierry Baudet zei op het partijcongres dat zijn partij staat voor tolerantie, inclusie en openheid van geest. "Onze tegenstanders, dat zijn de intoleranten", aldus Baudet, die zei dat hij graag zou zien dat Nederland weer ziet 'wat een leuke club wij zijn'.

Baudet kwam in zijn speech terug op één van de opvallendste uitspraken die hij de afgelopen tijd deed: hij zei dat dat de wereld wordt geleid door reptielen. Dat is een bekende complottheorie.

Bijdrage
Lees ook:
Bijdrage Baudet vol complottheorieën: 'Hij wil twijfel zaaien over alles'

Daarover zei de Forumleider: "We zijn een discussiepartij. Wij erkennen dat we weleens fouten maken en dingen te scherp benoemen. Die uitspraak over reptielen had ik beter niet kunnen doen."

Tribunalen, rioolrat en spionage

De afgelopen tijd ontstond meerdere malen ophef over uitspraken van Baudet en Kamerleden van Forum. Zo riep de partij op om een corona-tribunaal in te stellen. Kamerlid Pepijn van Houwelingen zei tegen D66-Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma: "Uw tijd komt nog wel, er komen tribunalen."

Kamerlid Gideon van Meijeren filmde stiekem een verslaggever van Hart van Nederland, die hij wegzette als 'rioolrat'. Baudet zelf suggereerde in een speech tijdens de Algemene Beschouwingen dat Sigrid Kaag opgeleid zou zijn op een ‘spionnenschool’. Waarop, een unicum in Nederland, uit protest het voltallige kabinet de zaal verliet: 

Kabinet loopt weg bij speech Thierry Baudet

01:42
Het moment waarop Baudet over de opleiding van minister van Financiën Kaag begon, was voor het kabinet het moment om op te stappen.

'Verkeerd opgevat'

Baudet zegt ook dat Forum voor Democratie 'tot voortschrijdend inzicht is gekomen' over corona. Hij zegt dat zijn partij zich continu realiseert dat ze niet alles weet, en dat tegenstanders van Forum ('het partijkartel, mainstream journalisten en gevestigde instituties') dat niet doen.

Thierry Baudet zei ook nadrukkelijk dat zijn partij altijd geweldloos te werk gaat. Hij verweet journalisten dat ze zijn woorden (al dan niet bewust) verkeerd opvatten en weergeven omdat hij dingen vaak 'overdrachtelijk' bedoelt.

Verontwaardiging
Lees ook:
Verontwaardiging over rioolrat-uitspraak FvD: 'Journalist weggezet als ongedierte'

Overleg fractievoorzitters

Afgelopen week is er een bijeenkomst geweest in de Tweede Kamer van verschillende fractievoorzitters, om te praten over de ondermijning van de democratie. Daarover schreef De Telegraaf vandaag. Dat was op initiatief van Volt-leider Laurens Dassen. Daar is ook gesproken over de uitlatingen van Kamerleden van Forum voor Democratie.

Er zijn bij dat overleg geen afspraken gemaakt. Wel is er de wens uitgesproken binnenkort een rondetafelbijeenkomst te organiseren over dit onderwerp. Baudet reageerde op zijn congres. Hij zei dat hij met de andere partijleiders in gesprek wil om te praten over de kritiek op zijn partij.