Ga naar de inhoud
Langverwachte plannen

Reacties op stikstofplannen: 'Perspectief boeren verder onder druk'

De bouwers en de boeren zitten vast in een 'juridisch moeras' door de stikstofaanpak. Beeld © ANP Foto

De reacties rollen binnen nu het kabinet de stikstofplannen van het kabinet heeft bekendgemaakt. Van 'blijheid', 'dubbele gevoelens', tot 'zorgen'. Een overzicht.

De plannen in het kort: het kabinet gaat de regie nemen in het uitkopen van boeren en hoopt met 'ruimhartige regelingen' boeren te verleiden hun bedrijven te beëindigen. Als niet genoeg boeren zich melden voor die regeling, gaat het kabinet alsnog onteigenen.

Ook gaat de landbouw er in ons land heel anders uitzien. Begin volgend jaar moet er een akkoord zijn gesloten met landbouworganisaties, natuurorganisaties en lagere overheden over de toekomst van de landbouw. De schappen van de supermarkt moeten vol komen te liggen met duurzaam voedsel.

LTO: 'Dubbel gevoel'

Sjaak van de Tak namens belangenclub LTO: "Er komt een ruimhartige stoppersregeling, waarvan de details weliswaar nog niet bekend zijn maar dat wachten we eerst even af. Dwang is nu nog niet aan de orde. We willen eerst die ruimhartige stoppersregeling afwachten en die tijd hebben boeren nodig om een afweging te maken wat ze gaan doen." 

Bij LTO leeft verder een dubbel gevoel. "Ik heb ongelooflijk veel zorg over het perspectief voor blijvende boeren. Dat komt met deze plannen verder onder druk. Zij krijgen veel aanvullende beperkingen opgelegd."

Milieudefensie: 'Rechtvaardig beleid'

Milieudefensie noemt het 'rechtvaardig' dat het kabinet ook banken, toeleveranciers en supermarkten wil laten meebetalen aan de oplossing van de stikstof- en klimaatcrisis.

Deze bedrijven hebben volgens de organisatie 'jarenlang goed verdiend aan de huidige crisis'. 

Stikstofplannen:
Lees ook:
Stikstofplannen: zak geld voor boeren om vrijwillig te stoppen, optie van dwang blijft

Agractie: 'Geen duidelijkheid'

De kabinetsplannen geven boeren geen duidelijkheid, stelt boerenactiegroep Agractie. De actieclub vraagt zich af of het akkoord zal leiden tot stabiliteit, zoals het kabinet wil. "Hoe verdienen wij in 2040 onze boterham en wie gaat de stijging van de kosten betalen?"

Bouwend Nederland: 'Einde stikstofimpasse is in zicht'

Bouwend Nederland, de vereniging van bouw- en infrabedrijven, is positief over de nieuwe stikstofmaatregelen. "De focus ligt nu eindelijk 'echt' op het terugbrengen van de stikstofuitstoot en het kabinet gaat eindelijk om tafel met de genoemde piekbelasters. Daardoor zou het einde van de stikstofimpasse in de bouwwereld in zicht zijn."

We leggen in de video hieronder in één minuut uit wat het probleem is:

Dit is het stikstofprobleem in 1 minuut

01:04
Stikstof is voor veel beroepsgroepen in Nederland een probleem.

Natuur & Milieu: 'Blij, maar het moet veel eerder'

Natuurorganisatie Natuur & Milieu is blij dat het kabinet onderzoek gaat doen naar het verdienvermogen voor boeren die willen gaan verduurzamen. "De plannen voor een centraal stikstofregistratiesysteem en het aan banden leggen van ongebruikte stikstofruimte in vergunningen zijn goed, maar dit moet veel eerder gebeuren dan pas in 2024. Ze hebben ook alleen zin als het kabinet echt regie pakt en zorgt dat de natuur op de eerste plek komt."

Het belangrijkste is volgens Natuur & Milieu nu heel snel daad bij het woord te gaan voegen. Want: 'de natuur kan niet wachten'.

Ondernemingsclubs: 'Belangrijke stap'

Met een uitkoopregeling voor boeren die veel stikstof bij beschermde natuurgebieden uitstoten zet het kabinet een belangrijke stap om de stikstofcrisis op te lossen. Dat zeggen ondernemersorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland in een reactie op de plannen die het kabinet bekend heeft gemaakt. Het is volgens de belangenverenigingen van het bedrijfsleven cruciaal om piekbelasters nu snel uit te kopen.

Bron: RTL Nieuws