Ga naar de inhoud
Unanieme motie

Aantal proeven met apen moet snel tot minimum worden beperkt, vindt Kamer

Het apentestcentrum in Rijswijk.

De Tweede Kamer heeft het kabinet unaniem verzocht om het aantal dierproeven met apen tot het absolute minimum te beperken. Alle partijen ondertekenden een motie van de Partij voor de Dieren, waarin wordt opgeroepen te onderzoeken hoe het aantal proeven verder omlaag kan worden gebracht. In 2016 gebeurde dit ook al.

De motie richt zich vooral tegen het apentestcentrum BPRC in Rijswijk, het grootste van Europa. BPRC staat voor Biomedical Primate Research Centre en er wordt wetenschappelijk onderzoek gedaan met apen als proefdieren. De dieren die worden gebruikt bij onderzoek, worden op het terrein zelf gefokt.

Het centrum gebruikt drie soorten apen: Java-apen, resusapen en witoorpenseelaapjes.

Omlaagbrengen

Het centrum wil het aantal proeven met apen omlaagbrengen naar 150 in 2025 en heeft het kabinet een paar jaar geleden ook een plan aangeboden hoe dit moet gebeuren.

Minister Robbert Dijkgraaf (Wetenschap) steunde de motie gisteravond laat tijdens een debat. Hij heeft er vertrouwen in dat dit doel wordt gehaald.

Geen vertrouwen

Kamerlid Frank Wassenberg van de PvdD ziet dat anders. Hij heeft er geen vertrouwen in omdat in de afgelopen tien jaar geen duidelijk dalende trend te zien is in het aantal proeven. In 2020 vonden er 212 proeven plaats, tientallen meer dan een jaar eerder. Dat komt omdat toen veel proeven zijn gedaan om onderzoek te doen naar het coronavirus.

De verlaging van het aantal proeven met apen moet volgens de motie geen gevolgen hebben voor 'strikt noodzakelijk' onderzoek naar 'levensbedreigende ziekten'.

Apentestcentrum
Lees ook:
Apentestcentrum begrijpt ophef over dierproeven niet