Ga naar de inhoud
Antirookpakket in de maak

Vanaf 2025 rookverbod in speeltuinen, in 2032 alleen nog tabak te koop bij speciaalzaken

Roken in de buurt van speeltuinen mag straks ook niet meer.

Het kabinet gaat verder snijden in het aantal verkooppunten van sigaretten. Vanaf 2032 kunnen sigaretten alleen nog maar bij speciaalzaken worden gekocht. Dat melden ingewijden na berichtgeving van De Telegraaf. Vanaf 2025 mag er ook niet meer gerookt worden op plekken waar kinderen komen, zoals speeltuinen en sportcomplexen.

Het kabinet wil het aantal verkooppunten van sigaretten de komende jaren flink terugbrengen. Dat zijn er nu nog zo'n 16.000. Het was al bekend dat supermarkten vanaf 2024 geen tabak meer mogen verkopen. In 2030 kun je ook niet meer bij tankstations een pakje sigaretten kopen, maar nog wel in de Primera’s. 

Vanaf 2032 kun je daar dan ook niet meer terecht voor een pakje sigaretten en mag tabak alleen nog in speciaalzaken verkocht worden.

Rookvrije generatie

Het kabinet wil dat er in 2040 een rookvrije generatie opgroeit. Kinderen moeten dan niet langer in contact komen met sigarettenrook. Staatssecretaris Maarten van Ooijen (Preventie) komt snel met concrete plannen hoe hij dat voor elkaar denkt te gaan krijgen.

Voor aanvang van de ministerraad zei hij dat 'het proces nog altijd loopt'. Hij kon daardoor nog niets zeggen over zijn plannen. "Ik had het liever ook sneller gezien." Hij gaf geen antwoord op de vraag of zijn antirookplannen vertraging oplopen. 

Nederland is niet het enige land dat probeert om zijn inwoners minder te laten roken. Maar de manieren verschillen wel.

Het kabinet kijkt naar een breed scala aan onderwerpen om tot die rookvrije generatie te komen. Zoals de prijs van sigaretten, het aantal verkooppunten en de leeftijdsgrens voor roken. Ook wordt er gekeken of het rookverbod op meer plekken moet gaan gelden. Binnenkort moet daarover meer duidelijkheid komen. 

10 euro

In deze kabinetsperiode is al afgesproken dat de prijs van een pakje omhooggaat naar 10 euro. Er lagen plannen om die prijs tot wel 47 euro te verhogen in 2040, maar zover gaat het niet komen.

Wel is al duidelijk dat er vanaf volgend jaar een verbod komt op de smaakstofjes bij e-sigaretten.

Tabaksfabrikanten
Lees ook:
Tabaksfabrikanten betaalden grof geld voor goede plek in schappen