Ga naar de inhoud
Kort geding dreigt

VVD woedend op NPO: zendtijd partij na duel Nederland-Qatar geschrapt

Een wedstrijd van Oranje op tv (archieffoto). Beeld © ANP

De VVD dreigt met een kort geding tegen de NPO. De partij is witheet omdat haar uitzending voor politieke partijen na de voetbalwedstrijd Nederland-Qatar door de publieke-omroeporganisatie is geschrapt.

NPO
Update:
NPO zwicht: VVD krijgt alsnog zendtijd rond WK-duel Nederland - Qatar

De verdeling van de zendtijd voor politieke partijen is anderhalf jaar geleden door een notaris vastgesteld. "En wij hadden de mazzel dat dit tijdstip bij ons terechtkwam", zegt VVD-campagnemanager Benjamin van Es. 

VVD pikt dat niet

Die mazzel boort de NPO de liberalen door de neus met een mailtje dat de partij op 15 november kreeg. Daarin meldt de publieke omroep aan de VVD dat haar uitzending op 29 november wordt verplaatst van iets voor 18 uur naar eerder op de middag. Volgens de NPO speelt het Nederlands elftal nog op het tijdstip van de uitzending.

Het
Lees ook:
Het WK kijken onder werktijd? Dit mag, en dit vooral niet

Dat pikt de VVD dus niet. De wedstrijd van Oranje begint om 16 uur. Dus die zou tegen 18 uur, als de VVD-uitzending begint, afgelopen moeten zijn. "De NPO boort ons 4 miljoen kijkers door de neus", zegt Van Es. "Omdat ze in die zendtijd heel duur reclame willen verkopen."

Juridische stappen

Het schema van het WK voetbal is al tijden bekend. Om dan 14 dagen voor de uitzending het tijdstip te wijzigen, is onaanvaardbaar, zegt Van Es: "Wij worden door de NPO in het gezicht gespuugd, terwijl ze kiezen voor het grootkapitaal."

Daarom dreigt de partij met juridische stappen. De VVD geeft de NPO nog tot morgen de tijd alsnog de oorspronkelijke uitzendtijd te handhaven. Weigert de NPO, dan stappen de liberalen naar de rechter.