Ga naar de inhoud
'Slecht voor concentratie'

CDA wil verbod op mobieltjes op basis- en middelbare scholen

Kinderen in de klas met hun mobieltjes

Mobiele telefoons moeten verboden worden op basis- en middelbare scholen. Dat wil het CDA. Nu is het nog zo dat scholen daar zelf regels voor opstellen, maar dat leidt vooral tot onduidelijkheid, vindt de partij. En daarom moet er één lijn getrokken worden voor heel Nederland.

Sommige middelbare scholen doen het al: leerlingen leggen hun mobieltje direct in hun kluisje als ze de school binnenlopen. Als het aan het CDA ligt, komt er zo'n mobieltjesverbod op alle scholen in de klaslokalen.

CDA-Kamerlid Réne Peters ziet veel voordelen. Het allerbelangrijkste: een verbod zorgt voor meer concentratie bij de leerlingen. Want tiktokken of googelen tijdens de lessen leidt flink af. Peters: "Jongeren groeien op met het idee dat ze kunnen multitasken, maar dat kunnen ze helemaal niet."

Extra lestijd

Ook zorgt een verbod voor extra lestijd 'omdat de docent niet ieder uur hoeft te soebatten totdat die dingen in de tas zitten'.

ChristenUnie
Lees ook:
ChristenUnie wil een verbod op TikTok

Het CDA denkt ook dat het voor betere schoolresultaten gaat zorgen. Een eerder onderzoek van onderwijsbureau DUO bevestigde dat: smartphones in de klas leiden tot lagere cijfers en verminderde taal- en leesvaardigheid.

Frankrijk heeft al een verbod

In sommige landen is er al zo'n verbod, zoals in Frankrijk. Sinds 2018 mogen Franse leerlingen zelfs in de pauzes geen telefoons gebruiken.

Ook sommige scholen in ons land doen het al. Hoeveel dat er zijn is niet bekend, maar voorbeelden zijn het Theresialyceum in Tilburg en het Alfrinkcollege in Deurne. Hoe het daar gaat, zie je in deze video:

Op deze school is de mobiele telefoon verboden: 'Balen, maar goed voor de schoolresultaten'

01:24

Hoe het verbod gehandhaafd gaat worden? Kamerlid Peters: "Het is niet zo dat iemand vanuit Den Haag gaat zeggen: 'als jij een telefoontje in de klas hebt, krijg je strafwerk.' Maar het is wel zo dat de schoolinspectie op een school kijkt hoe dit verloopt. En als we dit afspreken en de schoolinspecteur ziet toch allerlei leerlingen tijdens de lessen op hun mobieltje, dan volgt een strak gesprek met de schoolleiding."

Weerstand

Een verbod kan ook op weerstand rekenen. Veel scholen gebruiken de mobieltjes voor bijvoorbeeld het delen van roosters of als lesmateriaal. Het CDA vindt dat dat dan maar op de iPad moet. "Het kleine beetje beetje voordeel dat we aan mobieltjes hebben, weegt niet op tegen ellende die het dagelijks oplevert."

Volgens de partij is het een kwestie van wennen. "Wie weet gaan kinderen wel meer met elkaar praten, bijvoorbeeld tijdens de pauzes."

Het CDA lanceert het plan vandaag tijdens een debat over onderwijs met de ministers.

Bekijk ook: Jongeren slapen niet door mobieltjes

01:46
Door het schermgebruik stellen jongeren hun slaap uit en gaan ze dus later slapen, blijkt uit het onderzoek.