Ga naar de inhoud
Vragenlijst

'Kamerleden durven zich soms niet uit te spreken uit angst voor intimidatie'

Boeren zochten deze zomer minister Van der Wal meerdere keren thuis op. Beeld © Persbureau Heitink

Zeker twaalf Tweede Kamerleden durven niet altijd voor hun mening uit te komen uit angst voor intimidaties. Dat hebben ze aangegeven in een vragenlijst die de NOS stuurde aan alle Kamerleden. Kamervoorzitter Vera Bergkamp noemt het afschuwelijk.

Enkele Kamerleden geven aan dat ze wel eens thuis zijn opgezocht, of dat zelfs hun familie wordt lastiggevallen vanwege hun politieke werk en opvattingen. Een Kamerlid geeft in een toelichting zelfs aan dat ze 'wel twee keer nadenkt voordat ze in het debat de confrontatie met Forum voor Democratie opzoekt'. 

'Nooit normaal

"Dit mag nooit normaal worden", zegt Bergkamp in reactie op het onderzoek. "Volksvertegenwoordigers moeten hun werk in vrijheid en veiligheid kunnen doen."

Omgaan
Lees ook:
Omgaan met intimidatie: dit is wat ministers in een cursus leren

De NOS stuurde een vragenlijst over polarisatie en intimidaties naar alle Tweede Kamerleden. De lijst is ingevuld door 51 (van de 150) Kamerleden uit 'een breed aantal partijen', hoewel relatief meer uit de coalitie.

"Ook omdat we niet weten of vooral parlementariërs die met intimidatie te maken hebben de vragenlijst hebben ingevuld, kunnen we niet zeggen dat dit onderzoek representatief is voor de gehele Kamer", schrijft de NOS in een verantwoording.

Bekijk ook: Kamerleden woedend over intimidatie door boeren

01:23
De Tweede Kamer was deze zomer geschrokken en boos over de intimidatie van minister Van der Wal en CDA-Kamerlid Boswijk. "Dit loopt helemaal uit de hand", zegt GroenLinks-leider Jesse Klaver.