Ga naar de inhoud
Belangrijke stemming

VVD-leden achter spreidingswet, willen wel instroom terugdringen

Rutte wil minder migranten, maar blijft vaag hoe dat moet gebeuren

01:38

Een grote meerderheid van de VVD-leden staat achter de asielwet waarbij gemeenten gedwongen kunnen worden asielzoekers op te vangen. Dat blijkt uit een stemming tijdens een drukbezocht VVD-congres. Het is een opluchting voor de VVD-top, zegt politiek verslaggever Fons Lambie.

"Het is een schande dat we die wet nodig hebben", klonk het. "Maar we laten geen kinderen in het gras slapen." Voor- en tegenstanders van de omstreden asielwet stonden lijnrecht tegenover elkaar tijdens het drukbezochte VVD-congres in Rotterdam.

De spreidingswet - waarbij gemeenten gedwongen kunnen worden om asielzoekers op te nemen - zorgt voor grote verdeeldheid in de VVD. Het leidde tot wekenlange onderhandelingen in de coalitie en een uren durende fractievergadering waar premier Rutte moest aanschuiven. Op het congres is een meerderheid toch voor de invoering van de wet, blijkt na een lange discussie tussen de VVD-leden. 77 procent stemde voor, 23 procent tegen.

Stok achter de deur

Alle leden willen wel dat de asielinstroom omlaag gaat. Dit jaar komen er volgens de verwachtingen tussen de 48.210 en 55.170 asielzoekers naar ons land. Volgend jaar is de instroom volgens de prognoses nog hoger. 

VVD-leider Rutte vindt die aantallen ook te hoog, zei hij bij aanvang van het congres. Rutte beloofde om zich in te zetten om de asielinstroom omlaag te brengen. Concrete voorbeelden noemde hij niet.

'Opluchting voor VVD, maar nu discussie in kabinet' 

Politiek verslaggever Fons Lambie: "Dit is een opluchting voor de VVD-top, nu een grote meerderheid voor de spreidingswet is. In juni verliep het VVD-congres over stikstof chaotisch. Nu had de partijtop alles eraan gedaan om het geordend te laten verlopen: eerst een speech van Rutte, daarna een strakke discussie met veel VVD-prominenten zoals Dijkhoff en Kamp die zich uitspraken voor de spreidingswet."

"Dat zag je terug in de stemming”, zegt Lambie. "Met de 'belofte' dat Rutte de instroom wil beperken, ging de fractie al akkoord en nu de leden ook. Rutte sprak over het bezien van internationale afspraken, aantrekkelijke asielprocedures in Nederland en sneller uitzetten. Maar dat zijn stuk voor stuk lastige punten voor coalitiepartijen D66 en ChristenUnie. De hoogoplopende discussie in de VVD is nu even geluwd, maar zal in het kabinet en in de coalitie heftig worden gevoerd."

Opluchting

Staatssecretaris Van der Burg zei in een eerste reactie opgelucht te zijn. "Ja, dit is heel erg fijn. En verder ook: de opdracht begrepen." Die opdracht is duidelijk: er moeten minder asielzoekers naar Nederland komen. 

Bekijk ook: dit is de asielwet

02:16
Bron: RTL NIeuws