Ga naar de inhoud
Vijf vragen

Hoorzitting Ongehoord Nederland: dit is er aan de hand

Arnold Karskens van aspirant-omroep Ongehoord Nederland. Beeld © ANP

Kreeg omroep Ongehoord Nederland terecht een boete van ruim 90.000 euro opgelegd? Vandaag is er een hoorzitting over. Een tweede sanctie hangt in de lucht voor ON! en daarmee groeit de kans dat de omroep uit het bestel wordt gezet, een unicum in de geschiedenis van het publieke bestel. Vijf vragen over deze kwestie.

1. Waar gaat deze unieke hoorzitting over?

Sinds Ongehoord Nederland in 2021 tot de publieke omroep is toegelaten is het al hommeles rond de stem van populistisch rechts Nederland. ON! kreeg deze zomer al een geldboete van 93.000 euro. Die sanctie werd opgelegd nadat er veel klachten waren binnengekomen bij de ombudsman van de publieke omroep dat er aantoonbaar onjuiste informatie wordt verspreid door ON! 

Tegen deze sanctie heeft de omroep van Arnold Karskens nu bezwaar gemaakt en vanmiddag is er een hoorzitting over, een soort rechtszaak bij de klachtencommissie van de NPO.

Al met al een unieke situatie rond een omroep.

2. Komt er een nieuwe sanctie?

Ongehoord Nederland kreeg drie weken geleden te horen dat er mogelijk een nieuwe sanctie wordt opgelegd door de NPO. Een tweede gele kaart dus. 

Aanleiding is een uitzending van half september. De omroep kwam toen onder vuur te liggen vanwege een item waarin zonder context filmpjes werden getoond van zwarte mensen die witte mensen in elkaar slaan.

Deze straf hangt nog in de lucht en het besluit van de NPO valt naar verwachting nog deze maand. De advocaat van ON! stelt dat de NPO helemaal niet bevoegd is om twee sancties op te leggen.

3. Is de kans aanwezig dat de stekker uit de omroep gaat?

Bij twee gele kaarten kan er rood worden gegeven. Dat kan de NPO niet zelfstandig doen, zegt media-advocaat Emiel Jurjens. Bij een definitieve tweede sanctie kan de NPO aan staatssecretaris Gunay Uslu (media) vragen om de vergunning van ON! in te trekken. Wie de regels aan zijn laars lapt kan dus zijn licentie verliezen.

Jurjens: "'De NPO kan ook nu al een verzoek indienen bij de staatssecretaris. Voor zover bekend is dat nog niet gebeurd."

NPO
Lees ook:
NPO wil Ongehoord Nederland tweede sanctie opleggen

4. Hoe makkelijk is het intrekken van de vergunning?

Vooropgesteld: als de vergunning wordt ingetrokken, is dat uniek. "Het intrekken van het uitzendrecht van een omroep is echt een heel zwaar middel", zegt Jurjens. Hij noemt het  een verstrekkende inmenging in de uitingsvrijheid.

"Het is niet onmogelijk maar er moeten wel goede redenen voor zijn. Het is niet zo dat je ongelimiteerde uitzendvrijheid hebt in het omroepenbestel." Omroepen, zoals Ongehoord Nederland, moeten aan bepaalde regels voldoen die staan beschreven in de Mediawet. Ze krijgen niet zomaar miljoenen aan subsidie per jaar.

Als de staatssecretaris wel overgaat tot dit besluit kan de omroep daar ook weer tegenin gaan. Dan komt de zaak weer voor de rechter en die zal vervolgens oordelen.

5. Hoe nu verder?

Het is al met al een unieke situatie rond een aspirant-omroep die nog geen jaar uitzendt. De staatssecretaris heeft ook nog de optie tot een voorlopige schorsing. ON! heeft een proeftijd van vijf jaar.

Media-advocaat Jurjens: "De staatssecretaris heeft bij de vijfjaarlijkse evaluatie van het omroepbestel ook nog de optie om geen erkenning te geven, als blijkt dat de omroep onvoldoende heeft bijgedragen aan de uitvoering van de publieke mediaopdracht. Tegelijkertijd duurt het nog jaren tot de volgende evaluatie, en is de vraag is: moet je nog willen dat deze omroep nog vier jaar in ons bestel blijft."

Bekijk ook: Ongehoord Nederland vind ik problematisch, zegt minister Dijkgraaf

02:00