Ga naar de inhoud
Ambitie blijft

Bijna-gratis kinderopvang mogelijk toch niet haalbaar per 2025

Kinderopvang in Luttelgeest (Flevoland) Beeld © Marcel van den Bergh

De Tweede Kamer maakt zich grote zorgen of het wel lukt om de kinderopvang vanaf 2025 grotendeels gratis te maken. Het is een grote hervorming en er moet nog veel gebeuren. "De ambitie is 2025", zegt minister Karien van Gennip van Sociale Zaken. Maar het moet wel zorgvuldig, voegt ze daaraan toe.

De kinderopvangtoeslag verdwijnt. Voor werkende ouders wordt de opvang grotendeels gratis. De overheid gaat 96 procent vergoeden van een vooraf vastgesteld maximum uurbedrag. Toch kan voor ouders de rekening veel hoger uitvallen, als de kinderopvang een hoger tarief rekent. Alles boven het maximaal vergoede bedrag betalen ouders volledig zelf. Volgens het Sociaal en Cultureel Planbureau worden mensen met een laag inkomen daar de dupe van.

Januari 2025

De beoogde invoeringsdatum is januari 2025. De SP vraagt zich af of dat wel haalbaar is. D66 wil dat minister Van Gennip van Sociale Zaken meer haast maakt met de voorbereidingen, zodat de beoogde invoeringsdatum niet in gevaar komt. "Want ouders willen weten waar ze aan toe zijn", zegt Kamerlid Fonda Sahla. De VVD vraagt zich af of de minister wel voldoende grip heeft op het proces

Bijna
Lees ook:
Bijna gratis kinderopvang: 'Vooral leuk voor hogere inkomens'

Bovendien kampt de sector nu al met grote personeelstekorten. Dat probleem wordt waarschijnlijk groter als de drempel om kinderen naar de opvang te brengen lager wordt. Er is nog veel werk te verzetten om te voorkomen dat de hervorming van het kinderopvangstelsel niet uitmondt in chaos.

Voorstanders willen vasthouden aan invoering in 2025. "Dat daar geen twijfel over is", zegt GroenLinks-Kamerlid Senna Maatoug. De ChristenUnie wil wel zekerheid of dat lukt. "Wij kunnen het wel willen, maar als het niet haalbaar is, moeten we daar wel iets mee", zegt Kamerlid Don Ceder.

'Gratis'
Lees ook:
'Gratis' kinderopvang goed idee? 'We kunnen de kwaliteit niet garanderen'

De minister wil wel haast maken, maar hamert erop dat ook zorgvuldigheid van belang is: "Het moet in één keer goed." Als de plannen verder zijn uitgewerkt, moet blijken of invoering in januari 2025 realistisch is. Een harde toezegging wil Van Gennip daarover niet doen.

In deze video legde politiek verslaggever Roel Schreinemachers eind vorig jaar uit welke plannen het kabinet heeft met de (bijna) gratis kinderopvang:

Bijna gratis kinderopvang voor werkenden: dit zijn de plannen van het kabinet

02:39
Politiek verslaggever Roel Schreinemachers over de plannen van het kabinet.