Ga naar de inhoud
Minister komt met regeling

Vissers krijgen tot 30.000 euro compensatie voor hoge brandstoflasten

Er komt financiële steun voor vissers, die door de snel gestegen brandstofprijzen in de problemen zijn geraakt. Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit stelt per ondernemer maximaal 30.000 euro beschikbaar om de hoge lasten te compenseren.

Landbouwminister Piet Adema heeft voor de regeling 10 miljoen euro vrijgemaakt. Het is de bedoeling dat de vissers de steun in het eerste kwartaal van 2023 kunnen aanvragen. Hoeveel ondernemers precies krijgen hangt nog af van de verdere uitwerking.

Hard getroffen

"De visserij staat voor grote uitdagingen en wordt daarnaast hard getroffen door de hoge brandstofprijzen. Dat veroorzaakt onzekerheid over de toekomst bij ondernemers, hun gezinnen en in gemeenschappen", zegt minister Adema. Hij ziet de regeling als een steuntje in de rug en is zich ervan bewust dat die niet kostendekkend is.

De Nederlandse visserijvloot verkeert al geruime tijd in zwaar weer. Het verbod op de pulsvisserij en de gevolgen van de brexit zijn hard aangekomen. Er zijn steeds minder plekken waar kan worden gevist door Nederlandse kotters.

Saneringsregeling

Het ministerie van Landbouw kondigde eerder al aan 444 miljoen euro te reserveren om de vissersvloot in 2030 duurzaam en economisch rendabel te maken. Het gaat onder meer om een saneringsregeling voor vissers die door de brexit in de problemen zijn gekomen. Vissers die er gebruik van willen maken moeten zich uiterlijk 30 november aanmelden.

Het geld is verder bedoeld voor innovaties, die de vloot duurzamer moeten maken. Zo is het de bedoeling dat wordt geïnvesteerd in moderne en schone motoren.

Vissers
Lees ook:
Vissers aan de kant door dure brandstof: 'Nekslag voor sector'