Ga naar de inhoud
Twee jaar later dan gewenst

Kabinet wil niet langer wachten: lachgas per 1 januari verboden

Gebruikers van lachgas op het Leidseplein in Amsterdam (archiefbeeld). Beeld © ANP

Het verbod op lachgas gaat in op 1 januari 2023. Dat melden staatssecretaris Van Ooijen (Volksgezondheid) en minister Yeşilgöz (Justitie en Veiligheid). Dat betekent dat het verboden is om lachgas te verkopen of te bezitten.

"We hebben al vaak genoeg berichten in het nieuws gezien dat er vreselijke ongelukken zijn gebeurd door weggebruikers die lachgas gebruikten", zegt Van Ooijen in een schriftelijke reactie.

Volgens justitieminister Yeşilgöz helpt het lachgasverbod 'enorm in de handhaving'. "Met het verbod kan de politie straks direct in actie komen."

Twee jaar later

De ingangsdatum is twee jaar later dan gepland. In juli was de Raad van State nog kritisch op een verbod. Het kabinet moest het verbod beter onderbouwen en wees op de mogelijkheden van voorlichting en preventie.

Drie
Lees meer:
Drie vrouwen zwaargewond na ongeluk bij Twello, lachgastank in auto

Maar het kabinet wil nu echt doorzetten, zeker na alle vertraging. Vanwege de 'grote risico's van lachgasgebruik' moet het verbod ingaan per 1 januari, vinden de ministers.

Slagroomspuiten

"Het professioneel gebruik van lachgas voor medische en technische doeleinden blijft wel toegestaan, net als het gebruik van lachgas als toevoeging aan voedingsmiddelen", zo laten de betrokken bewindspersonen weten.

Fabrikanten en groothandelaren moeten een ontheffing aanvragen. Kleinere ampullen, die bijvoorbeeld in slagroomspuiten worden gebruikt, mogen niet doorverkocht worden aan derden. Daar willen betrokken ministeries nog 'nadere afspraken' over maken met de verkopers en de horecasector.

Politie 'blij' met verbod

De politie is blij dat het kabinet heeft besloten tot een verbod op lachgas, maar ziet tegelijkertijd dat handhaving vanaf 1 januari niet haalbaar is.

"We zijn voorstander van het verbod op lachgas, want het biedt de collega's meer handvatten om ertegen op te treden. Op dit moment kan dat alleen in de gemeentes die lachgas in de APV strafbaar hebben gesteld", zegt Willem Woelders, bij de politie portefeuillehouder drugs.

Rumen (19) gaf 1000 euro per maand uit aan lachgas

02:34
In verslavingsklinieken worden steeds meer jongeren opgenomen die verslaafd zijn aan lachgas.