Ga naar de inhoud
Helder kan naar WK-wedstrijd

Conflict over gebruik regeringstoestel opgelost: Kaag wijzigt reisschema

Minister Kaag na een eerdere vlucht met het regeringstoestel. Beeld © ANP

Het conflict tussen de ministers Kaag (Financiën) en Helder (Sport) over het gebruik van het regeringsvliegtuig is opgelost. Kaag zal het reisschema van haar voorgenomen reis naar de Balkan wijzigen zodat Helder met het regeringstoestel naar de WK-wedstrijd van het Nederlands elftal kan.

"De minister van Financiën past haar reisschema aan", aldus het ministerie. "Het is geen optie om met lijnvluchten te gaan naar drie landen in anderhalve dag. Privévluchten voor deze reizen vinden we ongewenst."

Het departement wijst erop dat deze reis al maanden gepland was en dat belangrijke gesprekken stonden gepland over het Europese stabiliteits-en groeipact. "Maar we willen een praktische oplossing."

Tienduizenden euro's

Zoals RTL Nieuws gisteren meldde, verzette Helder zich tegen de inhuur van een privévliegtuig voor de reis naar Qatar omdat dat tienduizenden euro's duurder is dan als Kaag dat zou doen voor haar reis naar Oost-Europa en de Balkan.

Ministers
Lees ook:
Ministers in de clinch over gebruik regeringsvliegtuig

De reis van Helder zou 85.000 euro duurder zijn, meldde een bron. "Kaag is ongeveer 36 uur op reis, dus dat is grofweg 2000 euro per uur verspilling van belastinggeld", aldus een betrokkene. De kwestie liep zo hoog op dat er, zegt een ingewijde, afgelopen vrijdag zelfs in of rond de ministerraad over zou zijn gesproken.

Privéjet

Volgens deze bron wilde Kaag koste wat kost voorkomen dat zij een privévliegtuig zou moeten inhuren. "Ze was zeer ongerust over de beeldvorming als zij als minister van Financiën zo’n toestel zou charteren."

Nu ze haar reisschema wijzigt wordt dat dus voorkomen. Ook wordt voorkomen dat Helder bijna een ton meer zou moeten uitgeven dan nodig aan de huur van een privéjet.