De complete ambtelijke top van de Tweede Kamer is opgestapt, onder wie de griffier. Dat doen zij vanwege de gevolgen van het aangekondigde onderzoek naar oud-Kamervoorzitter Khadija Arib. De voltallige leiding geeft aan zich 'niet meer veilig te voelen'.
Griffier Simone Roos- al jaren het vaste gezicht naast de voorzitter van de Tweede Kamer- heeft het vertrek van de complete ambtelijke top bekendgemaakt in een schriftelijke verklaring. Volgens de griffier 'is het niet meer mogelijk om als werkgever een veilige werkomgeving te kunnen bieden.'
Onveilige cultuur
De ambtelijke top stelt dat het onderzoek naar voormalig Kamervoorzitter Khadija Arib politiek is gemaakt en dat ze zich daardoor niet meer veilig voelen. Ambtenaren zijn 'onderdeel geworden van een politiek schaakspel'.
Het beschermen van de veiligheid van de medewerkers is daarmee op de achtergrond geraakt. Dat verwijten de ambtenaren onder meer de politieke leiding van de Kamer, onder wie de huidige Kamervoorzitter Vera Bergkamp. "Wij kwalificeren de cultuur in de Tweede Kamer als vaak onveilig en daardoor ongezond."
Volgens politiek verslaggever Frits Wester is het nog nooit eerder gebeurd dat de hele top, zeg maar de directie van de Tweede Kamer, gezamenlijk uit onvrede opstapt. Volgens Wester is de positie van de huidige Kamervoorzitter - Vera Bergkamp- nu vrijwel onhoudbaar geworden.
Woedende Arib
Oud-Kamervoorzitter Arib stapte vorige maand op nadat bekend werd dat er een onderzoek naar haar gestart werd vanwege anonieme beschuldigingen. Zij geeft aan dat ze deze anonieme beschuldigingen als 'dolkstoten' heeft ervaren.
Het onderzoek kwam vervolgens onder vuur te liggen omdat meerdere partijen vinden dat dat onderzoek nooit had mogen worden ingesteld. Ook hebben partijen kritiek op de manier waarop het onderzoek wordt gedaan.
Bekijk ook: Tweede Kamer worstelt met stil vertrek Arib
"Een hele kwalijke zaak", vindt or-voorzitter Michel Meerts de gang van zaken rondom het onderzoek naar Arib. Hij verwijt het presidium dat het niet is opgekomen voor ambtenaren. De politiek kan volgens hem niet "eindeloos" doorgaan met het beledigen van ambtenaren. "Er is op de man gespeeld, zonder dat ambtenaren zich konden verweren", zegt Meerts. "Schandalig."
Volgens hem is de rek eruit bij veel ambtenaren die voor de Kamer werken. Hij heeft geen idee hoe het verder moet. Begin volgende week komt de ondernemingsraad bijeen om zich te beraden op de ontstane situatie.