Ga naar de inhoud
Belastingontwijking

Baby als eigenaar van bedrijf: D66 wil einde aan 'baby-bv'

Ter illustratie. Deze baby is voor zover bekend niet de eigenaar van een bv. Beeld © Getty Images

Nederland telt ruim honderd bedrijven met een eigenaar die nog niet eens 10 jaar oud is. Met die constructie voorkomen rijken dat hun kind erf- en schenkbelasting moet betalen over het familievermogen. Als het aan D66 ligt, verdwijnt de mogelijkheid voor een 'baby-bv' binnenkort. Er lijkt zich een Kamermeerderheid te vormen voor het plan van D66, zegt politiek verslaggever Roel Schreinemachers.

D66-Kamerlid Romke de Jong zei gisteren tijdens de behandeling van de belastingplannen dat zijn partij een einde wil maken aan de zogenoemde 'baby-bv'.

Deze route om belasting te ontwijken wil De Jong 'dichtschroeien'.

Ouders in loondienst

Vorige maand bleek uit cijfers die Trouw had opgevraagd dat Nederland ruim honderd bedrijven telt met een eigenaar die nog niet eens 10 jaar oud is. De 'baby-bv' is een slimme truc van vermogenden.

Door een kind al vlak na de geboorte eigenaar van een bv te maken, komen de aandelen in handen van het kind. De ouders gaan zelf in loondienst en runnen het bedrijf, zij krijgen daarvoor salaris. De winst die ze maken gaat naar het kind, dat daar geen schenk- of erfbelasting over hoeft te betalen.

Handen
Lees ook:
Handen in het haar om dure kinderopvang: 'Loont werken nog wel?'

De Jong maakt zich al langer druk over deze constructie en kondigt nu 'concrete voorstellen' aan om dit aan te pakken.

"Bv’s zijn voor bedrijven en ondernemers en niet voor baby’s en ouders om belasting mee te ontwijken", vindt De Jong. Hij stelde eerder al voor om te regelen dat de aandelen van minderjarigen in een bv altijd geacht worden in het bezit te zijn van hun ouders. Maar er zijn vast 'meer ideeën' te bedenken, zei de D66'er gisteren.

Slapend rijk worden

"Waarschijnlijk is er een Kamermeerderheid die hier van af wil", zegt politiek verslaggever Roel Schreinemachers. "Want slapend rijk worden, dat willen we allemaal wel. Maar dan niet ten koste van de schatkist."

Bekijk ook: Belasting omhoog? Hoe betaalt het kabinet de miljardensteun?

03:01
Het kabinet probeert er alles aan te doen om de koopkracht op peil te houden. Zo wordt dat betaalt.