Ga naar de inhoud
Nieuwe asielwet

Aanpak asielcrisis: gemeenten krijgen 2500 euro bonus per opgevangen asielzoeker

Staatssecretaris Eric van den Burg. Beeld © ANP

Gemeenten die vrijwillig voor vijf jaar minimaal honderd asielzoekers in een opvanglocatie plaatsen, krijgen een extra beloning van het kabinet. Elke gemeente krijgt 2500 euro per asielzoeker die ze gaan opvangen.

Dat geld is vrij besteedbaar en komt bovenop het geld dat zij krijgen voor de opvang. Dat is een van de voorstellen in de nieuwe spreidingswet van staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel), waar vandaag door de VVD groen licht voor is gegeven.

De wet gaat er ook voor zorgen dat gemeenten verplicht kunnen worden om asielzoekers op te vangen.  

Toch
Lees ook:
Toch een akkoord: VVD spreekt steun uit voor asielwet

Nu de VVD-fractie na lang steggelen 'om is', gaat de nieuwe asielwet in. Gemeenten die vrijwillig een plek inrichten en aan de criteria voldoen, krijgen een bonus van 2500 euro per twee jaar per opvangplek. Ook is er een bonusregeling waarmee provincies bonussen van 1500 euro per plek kunnen verdelen als ze helpen tekorten op te lossen.

55.000 asielzoekers

Volgens Van der Burg wordt het met de beloning aantrekkelijker voor gemeenten om te investeren in duurzame opvanglocaties. 

Met de wet wil het kabinet gemeenten stimuleren om uit eigen beweging asielzoekers op te vangen. Dat is nodig omdat de instroom groot is. Dit jaar komen er volgens de verwachtingen tussen de 48.210 en 55.170 asielzoekers naar ons land. Volgend jaar is de instroom volgens de prognoses nog hoger.  

Als er nog onvoldoende plekken zijn, dan kan Den Haag gemeenten verplichten asielzoekers op te vangen. De staatssecretaris van Justitie en Veiligheid wordt de eerste vier jaar verantwoordelijk voor de dwang. Daarna gaat dat over naar de provincies.

Bekijk ook: 'Instroom is te hoog', zegt Rutte

02:16
Rutte wil aan de slag met de instroom van asielzoekers, want 'de aantallen zijn te hoog'.

"Het heeft te lang geduurd", erkent de staatssecretaris, die drie deadlines voor de publicatie van de wet heeft gemist. Het gaat hoogstwaarschijnlijk ook niet lukken om de wet in januari in te laten gaan, zoals aanvankelijk de bedoeling was. Hij verwacht dat de wet in februari van kracht wordt.

Wettelijke opdracht

Het idee is dat er iedere twee jaar in februari een raming wordt gemaakt van het aantal plekken dat nodig zal zijn. Eerst wordt gekeken hoeveel plekken er al beschikbaar zijn en hoeveel de gemeenten er vrijwillig realiseren.

Een paar weken later, op 1 mei, wordt gekeken hoeveel plekken de gemeenten en provincies extra moeten inrichten. Als er op 1 september nog geen plannen liggen waar de staatssecretaris tevreden mee is, kan hij zelf een besluit nemen over de verdeling. Van der Burg denkt dat gemeenten zich meestal aan die wettelijke opdracht zullen houden.

Na twee jaar wordt de wet geëvalueerd en na vier jaar moet een nieuw voorstel ingediend worden om alles definitief te regelen. Als dat er niet doorheen komt, blijft deze regeling van kracht.