Ga naar de inhoud
Steun voor voorstel CDA

Kamer wil nieuw soort subsidie voor wie eigen huis niet kan betalen

De Tweede Kamer wil dat er een Nationaal Fonds Betaalbare Koopwoningen komt. Een voorstel hiervoor, dat het CDA vandaag indiende bij de behandeling van de woonbegroting, krijgt de steun van de voltallige coalitie. Voor het fonds wordt 40 miljoen euro vrij gemaakt.

Het CDA pleit al langer voor een nieuwe vorm van premie-A-koopwoningen, die kunnen worden gekocht met subsidie van de overheid. Volgens Kamerlid Jacco Geurts is het voor mensen met een middeninkomen onmogelijk geworden om op eigen kracht een huis te kopen. De stijgende hypotheekrente maakt het alleen nog maar moeilijker. 

Grotere schaal

Daarom stelde het CDA vandaag voor een aantal succesvolle regelingen voor starterswoningen op grotere schaal te gaan toepassen. Het gaat dan om regelingen als KoopStart en KoopGarantie, die het mogelijk maken een huis voor een lagere prijs dan de marktwaarde te kopen. Het Nationaal Fonds Betaalbare Koopwoningen, met daarin 40 miljoen euro, moet dat mogelijk maken.  

Geurts: ''Iedereen in Nederland moet betaalbaar kunnen wonen. Koopwoningen zijn echter voor een steeds grotere groep onbetaalbaar geworden. Vooral starters hebben het lastig bij het vinden van een koophuis. Zij hebben een steuntje in de rug nodig''. 

Koopwoning
Lees ook:
Koopwoning haast onbereikbaar voor modaal inkomen