Ga naar de inhoud
Risico voor openbare orde

Kabinet weigert omstreden complotdenker Icke toegang tot Nederland

Beeld © ANP Foto

De omstreden complotdenker David Icke mag Nederland niet inreizen. Dat heeft het kabinet besloten, melden Haagse bronnen aan RTL Nieuws. Hij zou komende zondag spreken op een demonstratie in Amsterdam.

Icke wordt geweerd op grond van het 'risico voor de openbare orde', dat zijn optreden met zich mee zou brengen, zeggen ingewijden. Volgens Icke heeft hij een twee jaar durend verbod om het zogeheten Schengengebied in te reizen. 

De Immigratie- en Naturalisatiedienst IND gaf het advies Icke de toegang te weigeren na overleg met de politie en de NCTV. Verantwoordelijk staatssecretaris Eric van der Burg neemt dat advies over. Ook burgemeester Halsema van Amsterdam is inmiddels op de hoogte van het besluit.

Verplaatst

Vorige maand deed de driehoek in Amsterdam al een verzoek aan de organisatie van de demonstratie om af te zien van het laten spreken van Icke, wegens zijn 'antisemitische en kwetsende uitspraken in het verleden'. Maar daaraan gaf de organisatie geen gehoor.

De gemeente besloot daarop al wel dat de demonstratie niet op de Dam zou mogen plaatsvinden, zoals in eerste instantie gepland, maar op het Museumplein, waar meer ruimte is. Die verplaatsing blijft gehandhaafd, ook zonder dat Icke de betoging fysiek bijwoont. 

Weigering geldt voor alle Schengenlanden

De IND zegt niet op individuele casussen in te kunnen gaan, maar stelt in een reactie: 

"Als er concrete aanwijzingen bestaan dat een vreemdeling een gevaar voor de openbare orde of nationale veiligheid vormt kan de IND besluiten om een vreemdeling te signaleren in het Schengeninformatiesysteem (SIS II) als niet tot het Schengengebied toe te laten vreemdeling. Een dergelijke signalering heeft tot gevolg dat de vreemdeling aan de grens de toegang geweigerd wordt. Genoemde aanwijzingen kunnen blijken uit een ambtsbericht van de AIVD of een duidingsbericht van een ketenpartner, zoals NCTV of politie."

Dat betekent dat Icke niet alleen de toegang tot Nederland geweigerd wordt, maar tot alle landen in de Schengenzone. Die omvat 26 Europese landen. Icke heeft de vermoedelijke brief van de IND op zijn site staan en die ook in het Engels laten vertalen.

Amsterdam
Lees ook:
Amsterdam verplaatst betoging met complotdenker: 'Vrees voor wanorde'

Zelden personen geweigerd

Icke is sinds de jaren 90 verspreider van een complottheorie die beweert dat de mensheid in het geheim geregeerd wordt door een machtige groep buitenaardse reptielen. De theorie van Icke is de afgelopen tijd ook meermaals aangehaald door Forum voor Democratie-leider Thierry Baudet.

Het komt zelden voor dat personen de toegang tot Nederland wordt geweigerd. In het verleden is een klein aantal imams geweigerd vanwege oproepen tot geweld, en in 2017 werd de komst van de Turkse minister van Buitenlandse Zaken, Mevlüt Çavusoglu, naar Rotterdam verboden. De vrees was dat zijn komst zou zorgen voor spanningen in de Turkse gemeenschap in Nederland.

Amsterdam
Lees ook:
Amsterdam wil complotdenker Icke weren van demonstratie