Ga naar de inhoud
Ongekende hervorming

Kamer tot op het bot verdeeld over pensioenwet, toch lijkt steun in zicht

Pensioenminister Schouten (rechts) in de Tweede Kamer gisteren. Beeld © ANP

De Tweede Kamer is na een lange dag vergaderen nog altijd tot op het bot verdeeld over de pensioenwet. Toch lijkt het erop dat pensioenminister Carola Schouten genoeg steun krijgt nu de PvdA en GroenLinks ernaar neigen de wet te steunen. Al zijn er nog wel een paar eisen.

De Kamer debatteerde gisteren de hele dag over de wet die het mogelijk moet maken om het pensioenstelsel 'ongekend en onomkeerbaar' te veranderen. Alles over dat nieuwe stelsel lees je in dit artikel.

Eisen linkse partijen

Om de wet erdoor te krijgen is een meerderheid in zowel de Eerste als de Tweede Kamer nodig. Daarom heeft Schouten ook steun nodig van in elk geval PvdA en GroenLinks.

Een
Lees ook:
Een nieuw pensioenstelsel: wat gaat er veranderen en waarom?

Die partijen komen met aanpassingsvoorstellen op de wet, en willen vooral dat er genoeg wordt gedaan om het aantal werkenden dat geen pensioen opbouwt drastisch te verlagen.

De twee linkse oppositiepartijen, die samen optrekken, willen ook dat de startleeftijd voor pensioenopbouw wordt verlaagd naar 18 jaar en dat de wachttijd voor het opbouwen van pensioen in de uitzendsector wordt afgeschaft. Als die aanpassingen van de wet niet worden meegenomen, 'is de wet incompleet', zei GroenLinks-Kamerlid Senna Maatoug.

Waarom verandert het pensioenstelsel?

Jaren is erover gepraat en er zijn ook al tientallen Kamerdebatten over gehouden: de hervorming van het pensioenstelsel. Het huidige stelsel piept en kraakt. Al jaren kunnen de meeste pensioenen niet omhoog. 

Dat komt doordat het huidige pensioenstelsel grote zekerheid belooft over het pensioen dat je aan het einde van de rit krijgt. Om die belofte te kunnen waarmaken, moeten pensioenfondsen grote sommen geld in kas houden en kunnen de pensioenen niet omhoog. Meer daarover lees je hier

Bij de oppositie leven vooral zorgen over de herverdeling van 1500 miljard euro aan pensioengeld van een collectieve pot naar individuele potjes. Ook vrezen politici dat er grote aantallen rechtszaken worden aangespannen door de overstap naar het nieuwe stelsel.

Zorgen over uitvoering

Bovendien moet er compensatie komen voor mensen die gedupeerd worden door de overgang van het systeem waardoor de pensioenopbouw leeftijdsafhankelijk wordt.

Tot slot zijn er grote zorgen over de enorme gevolgen voor de uitvoering van de pensioenen. Miljoenen werknemers moeten in minder dan vier jaar tijd naar een nieuw stelsel. Zowel het kabinet als de Kamer weet niet precies wat de gevolgen daarvan zullen zijn.

Schouten
Lees ook:
Schouten wil dat 450.000 werkenden ook pensioen gaan opbouwen

Voorstanders benadrukken dat het oude stelsel, dat veel minder flexibel is, niet houdbaar is nu de bevolking steeds ouder wordt.

Schouten benadrukte tijdens eerdere besprekingen van de wet dat deze voortkomt uit een breed gesteund pensioenakkoord. De minister hamerde bovendien op de vele 'toetsen en adviezen, en het advies van de Raad van State' over de nieuwe wet.

Onderzoek naar verschillende scenario's

De Kamer debatteerde tot diep in de nacht over de wet. Schouten moet nog reageren op de vragen en voorstellen vanuit de Kamer.

Pas op een later moment wordt gestemd over de wet, die op 1 juli volgend jaar moet ingaan. Wanneer er wordt gestemd is nog niet duidelijk. Een deel van de oppositie wil eerst de uitkomsten van een onderzoek naar verschillende scenario's zien.

Tijd
Lees ook:
Tijd dringt voor nieuw pensioenstelsel, dit zijn de belangrijkste knelpunten