Ga naar de inhoud
Weer gedoe over 2030

Landbouwminister Adema na kritiek: ik sta achter natuurdoelstelling voor 2030

Landbouwminister Piet Adema. Beeld © ANP

De net aangetreden landbouwminister Piet Adema benadrukt dat hij achter de doelstelling van het kabinet staat over de halvering van de stikstofuitstoot in 2030. Dat doet hij na forse kritiek van coalitiegenoten D66 en VVD op zijn uitspraken gisteravond, op een boerenbijeenkomst in Drachten.

Daar zei Adema dat de stikstofdeadline van 2030 in gebieden waar de natuur al goed is hersteld ook een paar jaar later kan.

Adema verwees voordat bij zijn uitspraak op een bijeenkomst met boeren gisteravond in Drachten naar het advies van stikstofbemiddelaar Johan Remkes. Die schreef 'vooralsnog' vast te houden aan 2030 voor halvering van de stikstofuitstoot in 2030, met twee meetmomenten in 2025 en 2028. Die datum kon dan eventueel nog gewijzigd worden. Volgens Adema had Remkes de deadline daarmee 'sterk genuanceerd'.

VVD
Lees ook:
VVD en D66 eisen dat landbouwminister uitspraken stikstof terugneemt

"De voorwaarde blijft dat de natuur zich moet herstellen. Het moet duidelijk zijn: we zijn op de goede weg, maar we hebben het nog niet gehaald. Remkes zegt dat je niet dogmatisch moet zijn - dat het ook 2032, 2033 of 2034 mag worden. Ik was heel blij met die nuancering", zei Adema volgens Trouw, die bij de bijeenkomst was.

Woede bij D66

Maar de uitspraken van Adema zorgden voor woede bij coalitiepartijen D66 en VVD. De partijen vinden dat de minister zijn woorden terug moet nemen.

Kamerlid Tjeerd de Groot van D66 had er geen goed woord voor over. Op Twitter liet hij weten: "Adema moet zijn woorden terugnemen. Want boeren naar de mond praten heeft geen zin." Ook een verontwaardigde Thom van Campen (VVD) liet weten dat Adema zijn woorden moest terugnemen.

Bekijk hier hun reacties:

Stikstofuitspraak Adema wekt woede binnen coalitie: 'Neem woorden terug'

00:39

Adema twittert nu in een reactie dat zijn uitspraken in lijn zijn met de kabinetsreactie op het rapport Remkes. "Ik sta achter de natuurdoelstelling voor 2030."

Uitspraken Hoekstra

Het is niet de eerste keer dat uitspraken over de stikstofuitstoot voor verdeeldheid zorgt binnen de coalitie. In augustus pleitte CDA-leider en minister van Buitenlandse Zaken Wopke Hoekstra in een interview met het AD al voor een 'herstart' van het proces omtrent de stikstofuitstoot. In het regeerakkoord werd namelijk afgesproken dat het in 2030 gehalveerd moet zijn. Voor de CDA bleek dat jaartal opeens 'niet heilig' te zijn. Hier kwam veel kritiek op.

'Uitspraken Adema en reactie laten zien hoe gevoelig stikstof in coalitie ligt'

"In zijn uitspraken op een boerenbijeenkomst in Drachten sprak Adema glashelder over het opschuiven van de 2030-deadline. Daarmee ging hij net een stapje verder dan de huidige afspraak in het kabinet en in de coalitie", zegt politiek verslaggever Fons Lambie. "Het kabinet houdt namelijk vooralsnog vast aan 2030. Of en hoe daarvan wordt afgeweken, wordt pas in 2025 besloten. Na de Kamerverkiezingen. Zo heeft de coalitie tijd en rust gekocht. De rust werd vanochtend even verstoord. Na een overleg vanochtend en tweet van Adema schaart hij zich achter het 2030-doel. De rust is terug. Voorlopig, tenminste. Want de uitspraken en de commotie laten zien hoe gevoelig de stikstofdiscussie in de coalitie nog altijd ligt. Ook vanuit de top van het kabinet is contact geweest. Men vond het verstandig dat Adema snel met de hele coalitie om tafel ging, want het wordt gezien als een onhandige uitspraak. Volgens een betrokkene leek het alsof de nieuwe landbouwminister het boerenverstand even had uitgeschakeld."

Hoekstra:
Lees ook:
Hoekstra: 2030 'niet heilig' voor halveren stikstofuitstoot