Ga naar de inhoud
Grensoverschrijdend gedrag

Kamerleden vragen Bergkamp onderzoek naar Arib te stoppen

Tweede Kamer worstelt met stil vertrek Arib

01:42

Een meerderheid van de Kamerleden die aanwezig waren bij een commissiedebat over de werkwijze in de Tweede Kamer, heeft Kamervoorzitter Vera Bergkamp gevraagd het onderzoek naar oud-voorzitter Khadija Arib te stoppen. Bergkamp gaat dit bespreken met het dagelijks bestuur van de Kamer, het presidium.

Tijdens het commissiedebat werden over en weer veel verwijten geuit. Een groot deel van de oppositie is het niet eens met de houding van Bergkamp.

Zo zag SGP-fractievoorzitter Kees van der Staaij niet in wat de meerwaarde was van het voortzetten van het onderzoek nu Arib toch al was afgetreden. SP'er Renske Leijten vroeg Bergkamp het onderzoek stil te leggen. 

De Kamervoorzitter zelf wil het onderzoek eigenlijk niet stoppen en gaf aan het 'erg naar' te vinden dat Kamerleden hierover wilden stemmen. Dit zou de zaak nog meer een politieke lading geven, vreesde ze. 

'Voor de leeuwen geflikkerd'

De PvdA, Aribs eigen partij, vond dat de oud-Kamervoorzitter 'voor de leeuwen is geflikkerd' en vond het daarom niet gepast het onderzoek te vervolgen. 

De Kamerleden voelen zich ook gesteund door stukken die zijn opgestuurd door drie hoogleraren die ernstige kritiek op het onderzoek leveren.

Arib
Lees meer:
Arib weg als lid Tweede Kamer om onderzoek naar haar functioneren

Wat er nu gebeurt met het onderzoek is nog niet bekend. Bergkamp zal met de rest van het dagelijks bestuur de uitslag van de stemming bespreken.

Schrikbewind

Het onderzoek dat was ingesteld door het presidium zou duidelijkheid moeten geven over de anonieme klachten over de werkwijze van Arib tijdens haar tijd als Kamervoorzitter van 2016 tot 2021. De klachten zouden 'concrete en duidelijke signalen' geven over een schrikbewind onder haar leiding. 

Arib noemde het onderzoek een politieke afrekening en een dolksteek door haar opvolger Bergkamp en vertrok daarop uit de Tweede Kamer. De PvdA-politica was daar 24 jaar lang actief geweest.