Ga naar de inhoud
'Volstrekt ontoelaatbaar'

Hoekstra: Chinese politiebureaus in Nederland moeten per direct dicht

Minister van Buitenlandse Zaken Wopke Hoekstra en het Rotterdamse bureau van de Chinese politie, dat hij per direct wil laten sluiten. Beeld © ANP

Minister Wopke Hoekstra van Buitenlandse Zaken wil dat de illegale Chinese politiebureaus in Amsterdam en Rotterdam per direct hun deuren sluiten. Dat heeft hij in een gesprek duidelijk gemaakt aan de Chinese ambassadeur Tan Jian. "Dit is volstrekt ontoelaatbaar."

"Wij hebben gisteren de Chinese ambassadeur om tekst en uitleg gevraagd", zegt minister Hoekstra tegen RTL Nieuws. "Dit soort praktijken zijn onacceptabel, het is glashelder dat dit soort activiteiten niet door de beugel kan."

Nader onderzoek

Hoekstra heeft de ambassadeur laten weten dat Nederland nader onderzoek gaat doen. "We moeten nog uitzoeken wat er precies heeft plaatsgevonden bij de bureaus. Het ging in ieder geval om consulaire aangelegenheden, daar heb je toestemming voor te vragen aan het gastland. In dit geval Nederland, en dat is niet gebeurd. Dat alleen al is een reden dat die dingen per direct dicht moeten."

RTL Nieuws en Follow the Money onthulden vorige week dat de Chinese politie zeker twee illegale posten in Nederland heeft. Het bureau in Amsterdam bestaat al sinds 2018. Nederlandse Chinezen kunnen bij die bureaus terecht voor administratieve zaken zoals het verlengen van hun rijbewijs. Maar uit het onderzoek blijkt dat ze ook bedoeld zijn om politiewerk in het buitenland mogelijk te maken.

China
Lees ook:
China heeft illegale politiebureaus in Nederland: aanwijzingen voor intimidatie

Zo zegt Wang Jingyu, een Chinese criticus die het land is ontvlucht en in Nederland asiel heeft gekregen, dat hij ook hier door de Chinese politie achtervolgd wordt. Bekijk hier hoe dat eraan toe gaat:

Gevlucht uit China, maar ook in Nederland niet veilig: 'Waarom wil je mij doden?'

03:04

China had de Nederlandse overheid moeten inlichten over het bestaan van de politiebureaus. Dat is nooit gebeurd, waardoor ze illegaal zijn. Vorige week deden Kamerleden van coalitiepartijen VVD en D66 al een oproep om de bureaus zo snel mogelijk te sluiten.

CDA-minister Hoekstra reageerde destijds kort op Twitter: "De onderste steen moet boven komen. Want voor de helderheid: buitenlandse inmenging in onze rechtsstaat is onacceptabel."