Ga naar de inhoud
Grote ophaalactie

Twaalf Nederlandse IS-vrouwen en 28 kinderen opgehaald uit Syrië

Een gesluierde vrouw in het vluchtelingenkamp Al Hol. Beeld © EPA

Het kabinet haalt twaalf van terroristische misdrijven verdachte Nederlandse vrouwen en hun 28 kinderen naar Nederland. De vrouwen worden na aankomst in Nederland aangehouden en berecht.

Eind september meldde RTL Nieuws al dat er een grote ophaalactie zou gaan plaatsvinden.

De vrouwen hebben de Nederlandse nationaliteit en zitten samen met hun kinderen in speciale kampen in het noorden van Syrië. In mei heeft de rechter geoordeeld: als de vrouwen niet worden opgehaald, dan worden de strafzaken tegen hen stopgezet. 

Eenmaal in Nederland zullen de vrouwen dan ook worden aangehouden en berecht. Hun meereizende kinderen worden overgedragen aan de Raad voor de Kinderbescherming.

Nederland
Lees ook:
Nederland wil 41 Nederlandse IS-vrouwen en kinderen uit Syrië ophalen

Politieke discussies

Het ophalen van de IS-vrouwen en kinderen zorgde de afgelopen jaren voor stevige politieke discussies, in het kabinet en in de coalitie. Zo was D66 uitgesproken voorstander, terwijl VVD en CDA het niet zagen zitten.

In juni vorig jaar heeft de Kamer een motie aangenomen dat de regering zich ervoor moet inspannen dat uitgereisde terrorisme-verdachten hun straf niet ontlopen. Nadat de rechter heeft gedreigd om strafzaken te stoppen, is het kabinet onder druk toch akkoord gegaan met het ophalen van vrouwen en kinderen.

Eerder opgehaald

De terughaalactie zou de grootste zijn. Eerder werden wel kleinere aantallen IS-vrouwen en kinderen teruggehaald.

  • juni 2019: twee weeskinderen
  • juni 2021: een vrouw en drie kinderen
  • februari 2022: vijf vrouwen en elf kinderen
Bron: RTL Nieuws