Ga naar de inhoud
Kennismaken met Defensie

Defensie voert 'vrijwillig dienjaar' in tegen personeelstekort

Beeld © Floris Heuer

Om het ernstige personeelstekort aan te pakken bij Defensie, komt het kabinet met een vrijwillig dienjaar. Een jaar lang kunnen jongeren betaald kennismaken met de militaire wereld. Bedoeling is er jaarlijks 1000 deelnemers worden klaargestoomd voor een militaire baan. Inschrijven kan vanaf vandaag.

Defensie kampt al jaren met een personeelstekort. Volgens de laatste cijfers is het aantal openstaande vacatures gegroeid naar ruim 8000 militaire banen. Vooral in de techniek, ict en gezondheidszorg is er dringend personeel nodig.

Met de oorlog in Oekraïne is het kabinet met de neus op de feiten gedrukt en wil het vol inzetten op het aantrekken op personeel.

Naar Scandinavisch model

Naar Scandinavisch model, gaat krijgsmacht een vrijwillig dienjaar invoeren. Deelnemers kunnen een jaar lang, tegen betaling, kennismaken met een baan in de militaire wereld. Deelnemers krijgen er relevantie werkervaring voor terug.  

Het dienjaar start met een algemene militaire opleiding. Daarna volgt er een specialisatie. Na de opleiding worden de deelnemers ingezet op vacante functies en draaien zij als een volwaardig collega mee. 

Defensie:
Lees ook:
Defensie: veel meer Europese samenwerking, ook meer Europese missies

Het dienjaar is in eerste instantie bedoeld voor jongeren die een tussenjaar nemen na hun middelbare school. Ook mensen die al werkervaring hebben, de zogenoemde zij-instromers, komen in aanmerking. 

Vanaf vandaag kunnen deelnemers zich inschrijven voor het dienjaar. Het moet dan in september volgend jaar van start gaan.

Geen dienstplicht 

Een terugkeer van de dienstplicht wil het kabinet niet. Dat maakte de staatssecretaris eerder al bekend.