Ga naar de inhoud
Jobcoach kan verschil maken

Duizenden mensen met arbeidsbeperking zitten onnodig thuis: 'Echt een gemiste kans'

Aan het werk dankzij jobcoach: 'Voorheen hield ik het nooit lang uit'

01:20

Duizenden mensen met een arbeidsbeperking zitten werkloos thuis, terwijl ze met goede begeleiding aan het werk kunnen. Slechts één op de drie gemeenten maakt gebruik van professionele jobcoaches, terwijl die wel het verschil kunnen maken, zeggen experts. "Het is echt een gemiste kans."

De meeste gemeenten maken nu al wel gebruik van jobcoaches om mensen met bijvoorbeeld autisme te helpen om een baan te vinden, maar de mate van begeleiding en de kwaliteit ervan verschilt sterk van gemeente tot gemeente.

Duidelijke kwaliteitseisen waaraan een jobcoach moet voldoen zijn er niet. "Dat betekent dat iedereen dit werk nu kan doen", zegt Elwin Wolters van brancheclub OVAL voor loopbaanorganisaties. "Daarbij zien we dat sommige gemeenten vooral kijken naar wat begeleiding kost en niet wat het oplevert."

Arbeidsbeperking
Lees ook:
Arbeidsbeperking op de werkvloer: 'Dit is goed voor ons hele bedrijf'

Gemiste kans

Volgens Wolters maakt slechts één op de drie gemeenten gebruik van professionele, externe jobcoaches. "Dat betekent dat twee op de drie gemeenten het beter zouden kunnen doen. Het is echt een gemiste kans."

Uit onderzoek blijkt namelijk dat goede begeleiding echt vruchten afwerpt. Zes van de tien mensen die via een jobcoach aan het werk worden geholpen hebben na drie jaar nog steeds een baan.

Hoe werkt jobcoaching?

Een jobcoach kijkt naar de mogelijkheden die iemand ondanks zijn of haar beperking heeft om te werken, en zoekt vervolgens een baan die bij hem of haar past. De jobcoach kijkt daarbij ook uitdrukkelijk of de werkomgeving geschikt is voor deze persoon.

Vervolgens stelt de jobcoach samen met de werknemer en de werkgever een begeleidingsplan op. Zowel de werknemer als de werkgever kunnen tijdens de aanstelling bij de jobcoach terecht voor vragen en advies.

Meestal is de begeleiding vooral in de beginfase intensief. Als de baan een succes is en werkgever en werknemer aan elkaar gewend zijn, is in de regel minder intensieve coaching nodig.

Niet gratis

Ook de Tweede Kamer dringt er op aan om duidelijke kwaliteitseisen te stellen. "Iedereen met een arbeidsbeperking moet aan de slag kunnen", zegt VVD-kamerlid Daan de Kort. "Goede jobcoaches helpen daarbij en zijn dus ontzettend belangrijk. Daarom moeten gemeenten toetsen op kwaliteit, wat ze nu vaak niet doen."

Professionele begeleiding is natuurlijk niet gratis. Het CDA en de SP pleitten daarom eerder al voor aanvullende financiering voor gemeenten om jobcoaches te kunnen inhuren voor mensen met een arbeidsbeperking. Deze zomer werd ook een motie aangenomen die het kabinet oproept te onderzoeken of hiervoor bijstandsgeld kan worden ingezet.

Campagne

Volgens Wolters ontbreekt het ook aan kennis. Branchevereniging OVAL begint daarom een campagne om gemeenten bewust te maken van de waarde van goede jobcoaches. "Te veel talenten en kansen van mensen met een arbeidsbeperking blijven nu onbenut", zegt Wolters. Dat is zonde in een tijd dat werkgevers zitten te springen om personeel, vindt hij.

"Met betere begeleiding kun je twee vliegen in één klap slaan", vervolgt Wolters. Meer mensen met een arbeidsbeperking krijgen een baan en werkgevers krijgen het extra personeel waar ze zo om staan te springen.

Bron: RTL Nieuws
Meer over