Ga naar de inhoud
VVD ligt dwars

Ondanks overleg nog steeds geen akkoord coalitiefracties over nieuwe asielwet

Staatssecretaris Eric van der Burg. Beeld © ANP

De Kamerfracties van VVD, D66, CDA en ChristenUnie hebben nog steeds geen overeenstemming bereikt over een nieuwe wet die moet regelen dat meer gemeenten asielzoekers gaan opvangen. De (vice-)fractievoorzitters van de vier coalitiepartijen overlegden vandaag opnieuw, maar ze kwamen er niet uit.

Dat meldde staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) na afloop. Op de vraag of de partijen dichterbij een oplossing zijn gekomen, zei Van der Burg: "Ja, je ziet dat er begrip is in de gesprekken voor ieders standpunt en dat er aan alle kanten bekeken wordt hoe kom je er met elkaar uit."

Coalitie
Lees ook:
Coalitie kan het al weken niet eens worden over de 'dwangwet', wat is er aan de hand?

VVD ligt dwars

De coalitiefracties zijn verdeeld over de plannen van Van der Burg. D66, CDA, ChristenUnie en de staatssecretaris zelf willen het liefst dat in de wet komt te staan dat weigerachtige gemeenten uiteindelijk kunnen worden gedwongen om opvangplaatsen te creëren. Maar de VVD, de grootste coalitiepartij, heeft moeite met dwang en ziet meer in een beloningsoptie.

Van der Burg wilde niet zeggen of het dwanginstrument nog steeds een grote hobbel is om tot een akkoord te komen. Hij zei 'dat er diverse varianten op tafel liggen en daar zijn we mee aan het stoeien'.

Welke dat zijn, wilde hij niet kwijt. Daar gaat de coalitie de komende dagen verder over praten. Het gaat er volgens Van der Burg om dat de wet ervoor zorgt dat er 'op een juiste wijze spreiding plaatsvindt over Nederland waarbij alle gemeenten hun deel van hun verantwoordelijkheid pakken'.

Ultimatum

Bovendien wil hij dat de beoogde wet voldoende draagvlak in de samenleving, de lokale overheden en in de Kamer heeft en dat die goed werkt. "Die combinatie maak het ingewikkeld."

De urgentie van de nieuwe wet wordt volgens hem wel gevoeld. "Die wet moet er 7 november liggen hebben de veiligheidsregio’s gezegd. Maar ze hebben ook gezegd: als dat niet zo is gaan we misschien wel stoppen met de crisisnoodopvang. En dat kan ik me niet veroorloven."

Burgemeesters
Lees ook:
Burgemeesters eisen tempo van kabinet met 'dwangwet' vluchtelingen

Kamermeerderheid

In de Tweede Kamer is een meerderheid voor een vorm van dwang, ook zonder de VVD, de eigen partij van Van der Burg. "Ik probeer te zorgen voor een uitslag in de Kamer waarmee ik denk: hiermee heb ik draagvlak in de samenleving."

De staatssecretaris gaf aan dat de wet voor langere tijd moet gelden. "De wet moet niet alleen werken in het hier en nu" maar ook voorkomen dat onwelwillende gemeenten gaan zoeken naar uitwegen. "Men moet niet gaan denken, ik wacht mijn tijd wel af. Een wet voor één of twee jaar werkt niet."

De komende dagen zal het overleg verder gaan. Van der Burg is volgende week in Griekenland, mee op staatsbezoek, maar ook digitaal kan verder worden overlegd wat hem betreft. Hij erkende dat zijn afwezigheid een hobbel is, 'maar hobbels zijn er om overheen te stappen'.

'Nog steeds weinig beweging in standpunten partijen' 

"Deze wet is zo langzamerhand een Groundhog Day van politiek onvermogen. De gesprekken tussen de coalitiepartijen draaien elke dag op niets uit", zegt politiek verslaggever Floor Bremer. "Achter de schermen hoor je dat er nog steeds weinig beweging zit in de standpunten waardoor het amper opschiet. Het is 4 tegen 1 (D66, CDA, ChristenUnie en de staatssecretaris tegenover de VVD). De tijd dringt nu het Veiligheidsberaad een nieuwe deadline heeft gesteld van 7 november, waarna ze dreigen te stoppen met de crisisnoodopvang. Het is een stok achter de deur. Maar een motie van de Kamer werd ook genegeerd, dus ook stokken achter de deur lijken in dit proces geen doorbraak meer te forceren."

Bekijk ook: Uniek inkijkje in asielzoekerscentrum Ter Apel

04:25
RTL Nieuws was in juni in het aanmeldcentrum Ter Apel