Ga naar de inhoud
'Aansporen tot verbetering'

Kamer ontstemd over beperkingen pers tijdens WK Qatar, wil dat kabinet zich uitspreekt

De aftelklok naar het WK in Qatar in Doha. Beeld © Xinhua

Tweede Kamerleden zijn geschrokken van de beperkingen die journalisten krijgen opgelegd tijdens het WK voetbal in Qatar. Buitenlandse journalisten mogen op veel plekken niet filmen en kunnen via een app worden gevolgd. "Het kabinet moet Qatar onder druk zetten om te zorgen dat journalisten daar gewoon in vrijheid hun werk kunnen doen", zegt SP-Kamerlid Jasper van Dijk.

Journalisten die naar Qatar gaan, hebben een lijst met plekken doorgestuurd gekregen waar niet mag worden gefilmd, schreef RTL Nieuws gisteren. Zo is het onder meer verboden om iemand in zijn eigen huis op beeld te interviewen. En bezoekers aan Qatar zijn verplicht twee apps te downloaden, waarmee de autoriteiten hen overal in de gaten kunnen houden.

Pottenkijkers
Lees ook:
Pottenkijkers ongewenst: zo bepaalt Qatar wat jij (niet) mag zien tijdens WK

Reputatie opschonen

VVD-Kamerlid Ruben Brekelmans noemt persvrijheid in Qatar 'een structureel probleem'. Hij wil dat het kabinet zich er naar aanleiding van de berichten stevig over uitspreekt. "Nu door het WK het vergrootglas op Qatar ligt, moeten Nederland en de internationale gemeenschap dit moment aangrijpen om Qatar aan te sporen tot verbetering. En stevig te pleiten voor openheid tijdens en rondom het WK."

Ook Tweede Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma van coalitiepartij D66 heeft stevige kritiek op het evenement in het land. "Qatar ziet het WK als een feestje waarmee het land zijn eigen reputatie probeert op te schonen. Dat journalisten het werk praktisch onmogelijk wordt gemaakt, dat arbeidsmigranten buiten het oog van de camera moeten blijven, is opnieuw een teken dat de Nederlandse regering beter weg zou kunnen blijven."

Normale
Lees ook:
Normale regeringsdelegatie naar WK in Qatar, mogelijk ook koning Willem-Alexander

Censuur

Dat vindt ook SP-Tweede Kamerlid Jasper van Dijk. Hij ziet in de omgang van Qatar met journalisten een bevestiging dat het WK nooit in het land gehouden had moeten worden.

"Je ziet nu wat de gevolgen zijn met die grote beperkingen voor journalisten en de censuur die ze wordt opgelegd", zegt Van Dijk. "Het kabinet en de KNVB moeten Qatar daarover aanspreken. Zij moeten het land onder druk zetten om te zorgen dat journalisten daar gewoon in vrijheid hun werk kunnen doen."

Journalisten mogen bijvoorbeeld ook geen kijkje nemen op de plek waar gastarbeiders wonen. Correspondent Olaf Koens nam er eerder - stiekem - wel een kijkje: 

Wat je niet ziet van het WK in Qatar: werkkampen voor gastarbeiders

02:14
Arbeidsmigranten in Qatar moeten maanden, soms jaren achtereen werken zonder ook maar één dag vrij te krijgen.

Kabinetsdelegatie

Deze week maakte het kabinet bekend een delegatie te sturen naar het WK in Qatar, ondanks de wens van een meerderheid in de Kamer om dat juist niet te doen. Wie er namens het kabinet gaan, is nog niet bekend. Wel houdt het kabinet alle mogelijkheden open, waardoor ook nog zou kunnen dat de premier en de koning naar het evenement in het emiraat in het Midden-Oosten gaan.

D66 en ChristenUnie roepen het kabinet nu op om alleen de minister van Buitenlandse Zaken te sturen, en niet de premier en de koning. Die oproep haalt geen Kamermeerderheid. De SP, die nodig is voor een meerderheid, wil dat het kabinet helemaal niemand stuurt.

Woede
Lees ook:
Woede en ongeloof, maar ook begrip over kabinetsbesluit over WK in Qatar