Burgers of gemeenten die te maken krijgen met gedumpt drugsafval op hun land, kunnen die kosten vanaf volgend jaar grotendeels verhalen op de landelijke overheid.
Dat maakt het kabinet later vandaag bekend, melden bronnen aan RTL Nieuws. Eigenaars van de grond waarop drugs gedumpt wordt, draaien nu zelf vaak grotendeels op voor de kosten, ook als ze niets met de zaak te maken hebben. Het vorige kabinet maakte een subsidiepotje, maar daar zit maar een miljoen euro in. Bovendien keert het maximaal 25.000 euro per vervuiling uit. De werkelijke kosten zijn bijna altijd veel hoger.
Een meerderheid van de Tweede Kamer vroeg het kabinet daarom al eerder om meer geld uit te trekken om deze mensen tegemoet te komen.

Aan die oproep geeft het kabinet nu gehoor, zeggen ingewijden. Particulieren die te maken hebben met drugsdumpingen op hun grond, krijgen tot een bedrag van 200.000 euro alle opruimkosten vergoed.
Bodemverontreiniging
Gemeentes en andere decentrale overheden betalen voor de eerste 50.000 euro een eigen bijdrage van 50 procent, en krijgen daarboven, tot een bedrag van 200.000 euro, ook alle opruimkosten vergoed.
Wanneer er ook sprake is van ernstige verontreiniging van de grond of het water, neemt het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat alle kosten op zich. Als ook een drugslab aangetroffen wordt, zullen de kosten zo veel mogelijk worden verhaald op de eigenaars daarvan.
Dumpingen
Illegale dumpingen van drugsafval zadelen burgers en decentrale overheden regelmatig met flinke problemen op. In 2021 trof de politie 208 dumpingen aan van chemisch drugsafval dat overblijft bij met name de productie van xtc.
Het betrof dumpingen van vaten en jerrycans vol chemicaliën in de natuur. Ook lozen criminelen troep in oppervlaktewater.

'Onschuldige burgers mogen hier niet voor opdraaien'
VVD-Kamerlid Ingrid Michon-Derkzen is blij dat het kabinet de portemonnee trekt. "Hier heb ik heel lang om gevraagd. Goed dat het kabinet dit doet, want het kan niet zo zijn dat onschuldige burgers geconfronteerd worden met deze kosten."
De verruiming van het subsidiepotje gaat per 2023 in. In 2025 wil het kabinet met een heel nieuwe rijksregeling komen, waar ook deze kosten in worden meegenomen.