Ga naar de inhoud
Door vertrek Arib

Gijs van Dijk wil terug in Tweede Kamer, voor de PvdA of zelfstandig

Gijs van Dijk. Beeld © ANP

Oud-Tweede Kamerlid Gijs van Dijk (PvdA), die in februari vertrok na klachten over grensoverschrijdend gedrag, wil terugkeren in de Tweede Kamer. Het liefst voor de PvdA, maar als dat niet gaat als zelfstandig Kamerlid. "Ik wil terug in de fractie. Maar als het niet anders kan, alleen. Maar ik blijf PvdA", zegt Van Dijk, na berichtgeving van EenVandaag.

Door het komende vertrek van PvdA-Kamerlid Khadija Arib kan Van Dijk weer terugkeren in de Tweede Kamer. Maar Van Dijk mag van de PvdA de komende vier jaar niet lid zijn van de Tweede Kamerfractie. Dat besloot de partij na een integriteitsonderzoek dat concludeerde dat Van Dijk zich schuldig had gemaakt aan grensoverschrijdend gedrag.

Flinke
Lees ook:
Flinke tik op vingers partijbestuur PvdA om handelwijze rond Gijs van Dijk

Wil terugkeren

Maar deze week maakte de interne beroepscommissie van de PvdA bekend dat het besluit om Van Dijk te weren uit de PvdA-fractie moet worden teruggedraaid.

Vandaag zegt Van Dijk dat door die uitspraak een nieuwe situatie is ontstaan, waardoor terugkeer in de Tweede Kamer mogelijk is. "Ik wil heel graag dat we dit conflict oplossen. En dat ik de sociaaldemocratie, zoals ik dat altijd heb gedaan, met hart en ziel weer kan vertegenwoordigen. Daarvoor sta ik ook op de lijst, daarvoor ben ik ook gekozen. En ik zou dat dolgraag willen doen. Ja, ik wil terugkeren", zegt hij tegen EenVandaag.

Zelfstandig verder

Als de PvdA hem weigert terug te nemen, kan Van Dijk ook als zelfstandig Tweede Kamerlid plaatsnemen in het parlement. "Ik sluit de Groep-Van Dijk niet uit, maar het heeft absoluut geen voorkeur."

Toch lijkt dat wel steeds waarschijnlijker. Het partijbestuur van de PvdA zei eerder deze week dat het nog steeds vindt dat Van Dijk vier jaar lang geen functie voor de partij kan vervullen. De PvdA-fractie zit op diezelfde lijn.

PvdA-Kamerlid
Lees ook:
PvdA-Kamerlid Van Dijk stapt op na beschuldigingen ongewenst gedrag