Ga naar de inhoud
Ziek thuis

VVD'er Tellegen verlaat definitief Tweede Kamer om burn-out

Ockje Tellegen maakte deze week bekend niet meer terug te keren als Tweede Kamerlid na haar burn-out Beeld © ANP

VVD'er Ockje Tellegen verlaat definitief de Tweede Kamer. Ze heeft last van een burn-out. Het Kamerlid zit al sinds februari ziek thuis en heeft vrijdag Kamervoorzitter Vera Bergkamp laten weten niet terug te zullen keren.

Eerder deze week maakte fractievoorzitter Esther Ouwehand van de Partij voor de Dieren al bekend de komende maanden afwezig te zijn. Ze is overbelast, met gezondheidsproblemen als gevolg. Ouwehand hoopt eind januari weer aan de slag te gaan.

Topsport

In haar eigen bericht op Twitter, benadrukt Tellegen voor haar eigen welzijn te kiezen met haar besluit. "Het Kamerlidmaatschap is topsport en vereist dat je heel goed weet wat je nodig hebt om het werk te kunnen doen en volhouden." Net als Ouwehand eerder, spreekt de VVD'er van 'roofbouw'. Ze hoopt dat dat andere Kamerleden "mijn verhaal - en dat van inmiddels een aantal andere collega's - ter harte zullen nemen". Parlementariërs moeten "met zijn allen overeind" blijven, en "elkaar enigszins heel" laten.

Tellegen was naast Kamerlid ook ondervoorzitter. Ze zit al maanden ziek thuis, en zegt dat "het doel van mijn ziekteverlof, namelijk beter worden om uiteindelijk weer gezond terug te keren naar de Tweede Kamer, mijn werkelijke herstel in de weg stond". Steeds als iemand vroeg wanneer ze terug zou keren, of mensen "in en rond" de Tweede Kamer contact zochten, voelde ze paniek.

Accu 'compleet leeg'

De liberaal tekent op hoe ze eerder dit jaar in elkaar zakte, en volledig vastliep. "De accu was compleet leeg". Ze hoopt dat haar besluit om niet terug te komen van ziekteverlof eindelijk tot een einde aan de pijn zal leiden. Tellegen zat sinds september 2012 in de Tweede Kamer en hield zich onder meer bezig met de zorg.

Bron: ANP