Ga naar de inhoud
Ouders nu verantwoordelijk

Kamer: gemeente draait op voor kosten falend leerlingenvervoer speciaal onderwijs

Beschildering van een bus die gebruikt gaat worden voor leerlingen in het speciaal onderwijs in Gouda (archieffoto). Beeld © ANP

Gemeenten moeten opdraaien voor de kosten die ouders van kinderen in het speciaal onderwijs moeten maken om hun kinderen op tijd op school te krijgen. Dat vindt een meerderheid in de Tweede Kamer.

Gemeenten zijn verantwoordelijk voor dat vervoer, maar in de praktijk gaat dat vaak mis. Daardoor komen deze kinderen met een beperking, die niet zelfstandig naar school kunnen gaan, in de problemen. Soms komen ze zelfs helemaal niet op school.

Taxi naar school

Vaak kunnen ouders hun kind zelf naar school brengen, maar als dat niet lukt en ze bijvoorbeeld een taxi moeten bestellen, draaien ze zelf voor de kosten daarvan op.

Onbestaanbaar, vindt Tweede Kamerlid Paul van Meenen (D66): "De verhalen zijn hemeltergend. Dus moeten gemeenten waar het vervoer niet goed gaat de rekening oppakken van ouders die hun kind met een taxi naar school moeten laten gaan."

Duizenden
Lees ook:
Duizenden leerlingen speciaal onderwijs te laat op school door personeelstekort

De VVD steunt dit voorstel en ook de PVV is het ermee eens, zegt PVV-Kamerlid Beertema. "De gemeenten hebben die kinderen ontzettend in de steek gelaten. Linksom of rechtsom moet dit opgelost worden." Zijn D66-collega Van Meenen wil dat de verantwoordelijk minister Wiersma (Onderwijs) dit zo snel mogelijk met de gemeenten regelt. Na de herfstvakantie zou het zover moeten zijn.

'Meest kwetsbare kinderen'

Normaal zijn ouders zelf verantwoordelijk voor het op school komen van hun kinderen. Maar hier betreft het kinderen met een beperking, en dat verandert de zaak, zegt Van Meenen. "Want die kinderen zijn afhankelijk van vervoer dat voor hen geregeld wordt. Dit zijn de meest kwetsbare kinderen in ons onderwijs. Deze kinderen hebben leerplicht. Als hun ouders het in hun hoofd zouden halen om hun kinderen niet naar school te laten gaan, krijgen ze een boete."

Kamer:
Lees ook:
Kamer: opheldering over tekort chauffeurs voor leerlingenvervoer speciaal onderwijs

De gemeente is in deze gevallen verantwoordelijk voor het feit dat leerlingen soms uren of dagen onderwijs missen. En dat kan niet, vindt Van Meenen. "Onderwijs gaat voor op al het andere en daarom moeten deze kinderen dus vervoerd worden met een door de gemeente betaalde taxi als de gemeente het niet op orde heeft."

PVV'er Beertema ziet ook een rol weggelegd voor de scholen zelf. Die hebben volgens hem miljoenen euro's reserves opgeslagen. "Ik begrijp oprecht niet dat in de soort situaties de scholen niet zelf creatiever zijn en altijd maar naar Den Haag kijken. Dat is toch te erg voor woorden."

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update