Ga naar de inhoud
Torenhoge energierekening

Mogelijk toch ook ná 2023 energiesteun mkb

Een bakker aan het werk. Beeld © ANP

Als het nodig is, wordt de energiesteun voor het midden- en kleinbedrijf ook na volgend jaar verlengd. Dat zegt staatssecretaris Van Rij van Financiën op RTL Z. Eind vorige week zei het kabinet nog dat de regeling nadrukkelijk alleen geldt tot eind 2023.

Het kabinet schiet bakkers, sauna's en andere mkb-bedrijven te hulp die veel energie gebruiken en gebukt gaan onder de torenhoge energieprijzen. Er zit wel een aantal voorwaarden aan de steun. Zo moet meer dan 12,5 procent van de omzet bestaan uit energiekosten. En er zit een maximum aan de tegemoetkoming van 160.000 euro per bedrijf.

Wanneer ook na 2023 de energiebedrijven hoog blijven, betekent dit niet dat de regeling wordt verlengd, schreef het kabinet afgelopen vrijdag nog aan de Tweede Kamer. Van Rij nuanceert dat vandaag. Op RTL Z zegt de staatssecretaris dat het kabinet in het voorjaar bekijkt of verlenging nodig is.

Bekijk hier wat Van Rij zegt over het verlengen van de steun aan het mkb:

Mogelijk toch ook ná 2023 energiesteun mkb

02:05

Koorddansen

"Het is koorddansen", zegt Van Rij. Het kabinet zal bedrijven niet massaal het ravijn in laten storten. "Maar we zullen ook niet bedrijven massaal ondersteunen als dat economisch niet verstandig is. Wij zullen daar het midden in moeten zien te vinden."

Na de presentatie van de steun voor het mkb afgelopen vrijdag brak meteen kritiek los. De drempel zou zo hoog liggen dat veel mkb-bedrijven zoals bakkers en slagers die wel degelijk met hogere energiekosten zitten, buiten de boot vallen.

Doorberekenen

Van Rij adviseert ondernemers die niet in aanmerking komen voor energiesteun om de hogere kosten door te berekenen aan de klanten. Volgens hem kan dat ook, omdat voor consumenten een enorm koopkrachtpakket is opgetuigd: "Zodat mensen de biefstuk tegen de prijs die dan geldt kunnen betalen."

Zelf was Van Rij dit weekend nog bij de kapper. "Hij rekende altijd 25 euro, nu is dat 30 euro. En de kapperszaak zat helemaal vol. Niemand klaagde over de prijs."

Steunpakket
Lees ook:
Steunpakket voor mkb: helft gestegen energiekosten vergoed