Ga naar de inhoud
Wel stemmen

Thierry Baudet voor een week geschorst vanwege niet opgeven nevenfuncties

Baudet gaat zich ook na schorsing niet aan 'pietluttige regeltjes' houden

01:10

Forum voor Democratie-leider Thierry Baudet wordt een week geschorst door de Tweede Kamer. Dat gebeurt omdat hij zijn nevenfuncties niet goed heeft opgegeven. Baudet mag tijdens zijn schorsing niet deelnemen aan debatten in de Tweede Kamer. Hij mag in die periode wel gewoon stemmen. Zijn schorsing gaat morgen in.

De schorsing duurt tot en met komende dinsdag. Volgende week is de Tweede Kamer met reces. Baudet mist door de schorsing dus twee vergaderdagen van de Tweede Kamer.

119 Kamerleden stemden voor het schorsen van Baudet. Twee Kamerleden stemden tegen. FvD en de PVV hadden uit protest tegen het schorsen van een collega-Kamerlid de plenaire zaal verlaten en namen daardoor niet deel aan de stemming.

In elke geval VVD, D66, CDA, ChristenUnie, GroenLinks, PvdA, Partij voor de Dieren en Volt stemden voor de schorsing van Baudet.

Register

Baudet wordt geschorst omdat hij zijn nevenfuncties niet heeft opgegeven in een register van de Tweede Kamer. Daarin moeten Kamerleden zetten welke andere functies ze hebben en welke verdiensten ze daaruit hebben verkregen. Het gaat om regels die de Tweede Kamer zelf heeft opgesteld en waar Kamerleden zich aan dienen te houden.

Een andere sanctie dan het berispen of schorsen van een Kamerlid is er niet.

Commerciële activiteiten

Volgens het College van onderzoek integriteit van de Tweede Kamer heeft Baudet onder meer niet vermeld dat hij bestuurslid is voor FVD en directeur van uitgeverij THPB Media b.v. In beide functies gaat het om commerciële activiteiten. Het college kwam vorige week met de aanbeveling om Baudet te schorsen en heeft hem eerder berispt om dezelfde reden.

FVD-Kamerleden Freek Jansen en Gideon van Meijeren krijgen nu ook zo'n berisping. Zij moeten hun nevenfuncties en inkomsten beter registreren.

Integriteitscommissie
Lees ook:
Integriteitscommissie Tweede Kamer wil Thierry Baudet voor week schorsen

Uitgesloten

Een schorsing van een Kamerlid is niet eerder voorgekomen, mede omdat de Kamer dit instrument pas kort kent. Baudet is wel onlangs nog uitgesloten van een debat in de Tweede Kamer, omdat hij insinueerde dat minister van Financiën Sigrid Kaag een spion was.

Het voltallige kabinet, dat in de Kamer was voor de Algemene Politieke Beschouwingen, stond vervolgens op en verliet de zaal uit protest. Baudet weigerde later zijn woorden terug te nemen, waarna Kamervoorzitter Vera Bergkamp hem het woord ontnam.

PVV-leider Geert Wilders sprak zich gisteren uit tegen een mogelijke schorsing van Baudet. Volgens hem zou het 'een affront zijn voor de democratie' en 'een handeling die de ayatollahs in Iran niet zou misstaan'.

Acht
Lees ook:
Acht partijen in Tweede Kamer dienen klacht in tegen Baudet, schorsing dreigt

Absurd

Forum voor Democratie liet in een eerdere reactie op de mogelijk schorsing al weten het oneens te zijn met de mogelijke sanctie. "Het is absurd dat de coalitie op basis van allerlei pietluttige en bureaucratische regeltjes oppositiekamerleden gaat schorsen en onwelgevallige stemmen zodoende kan labelen als 'niet integer'."

Baudet vindt dat een Kamerlid volledig onafhankelijk moet zijn, in vrijheid met mensen moet kunnen afspreken, en in vrijheid moet kunnen bijverdienen en banen erbij moet kunnen hebben. De partij zegt dat de nevenfuncties van Baudet en de jaarrekeningen voor iedereen in te zien zijn via de Kamer van Koophandel.