Ga naar de inhoud
Laatste horde

Nederlanders in buitenland kunnen voortaan ook stemmen voor Eerste Kamer

Een kiezer brengt een stem uit bij de verkiezingen van 2021. Beeld © ANP

Nederlanders die in het buitenland wonen, kunnen binnenkort ook hun stem uitbrengen bij de Provinciale Statenverkiezingen en zo invloed uitoefenen op de samenstelling van de Eerste Kamer. De Senaat stemt vandaag waarschijnlijk in met een wetswijziging die dit mogelijk maakt.

Bij landelijke en Europese verkiezingen bestaat al de mogelijkheid om vanuit het buitenland een stem uit te brengen. Bij de Provinciale Statenverkiezingen kan dit nog niet. Er was een aanpassing van de grondwet voor nodig om dit te veranderen.

Nadat de grondwet was aangepast, moest ook nog bij wet worden geregeld dat kiezers in het buitenland kunnen stemmen bij de PS-verkiezingen. De stemming in de Eerste Kamer vanmiddag is de laatste horde.

Onrecht

Voorzitter Eelco Keij van de Stichting Nederlanders Buiten Nederland maakt zich al jaren hard voor deze aanpassing. Volgens hem wordt hiermee een stukje onrecht rechtgezet. "Dan kunnen wij ook, zij het indirect, stemmen op die parlementariërs die invloed hebben op ons leven, ook in het buitenland."

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update

Voor Nederlanders in het buitenland wordt een kiescollege in het leven geroepen waarop ze hun stem kunnen uitbrengen. Iedere Nederlander in het buitenland met stemrecht kan zich hiervoor kandideren. Het kiescollege doet vervolgens mee aan de verkiezing van de Eerste Kamer.

Geschiedenis

De grondwetswijziging is eerder met ruime meerderheid aangenomen. Het ziet er naar uit dat ook de wet het zeker gaat halen als de Senaat daar vanmiddag over stemt. Keij is er speciaal voor vanuit zijn woonplaats New York naar Den Haag gekomen om dit mee te maken. "Hier wordt toch geschiedenis geschreven."

Waarschijnlijk gaat de verandering op korte termijn in, zodat Nederlanders al bij de Provinciale Statenverkiezingen van maart volgend jaar hun stem kunnen uitbrengen en zo indirect invloed kunnen uitoefenen op de samenstelling van de Eerste Kamer, die in mei 2023 wordt gekozen.

Eerste Kamer indirect gekozen

Een keer in de vier jaar worden verkiezingen gehouden voor de Provinciale Staten. De leden van de Provinciale Staten kiezen op hun beurt de leden van de Eerste Kamer. Kiezers brengen bij de Provinciale Statenverkiezingen dus indirect een stem uit voor de Eerste Kamer. Het aantal kiezers per provincie bepaalt hoe zwaar de stem van de Provinciale Staten weegt.

Met de grondwetswijziging komt er een apart kiescollege voor stemmers in het buitenland. Alle Nederlanders die in het buitenland wonen en mogen stemmen voor de Tweede Kamer, krijgen ook stemrecht voor dit kiescollege. De leden van dat kiescollege doen vervolgens mee aan de verkiezing van de Eerste Kamer.