Ga naar de inhoud
Na miljardensteun energie

Kabinet wil 'sluizen niet openzetten', sluit bezuinigen of belastingverhoging niet uit

Premier Rutte wil bezuinigingen niet uitsluiten. Beeld © ANP

Het kabinet waakt ondanks de kostbare energiesteun voor het oneindig geven van geld uit de staatskas. "Dat kan omdat we er financieel goed voor staan. Maar dat heeft ook zijn grenzen", zei premier Mark Rutte vandaag. Hij wil niet uitsluiten dat het kabinet volgend jaar gaat bezuinigen of de belastingen verhoogt. Wacht op de voorjaarsnota, is zijn boodschap.

Vandaag kondigde het kabinet een steunmaatregel aan voor energie-intensieve midden- en kleinbedrijven ter waarde van 3 miljard euro. Rutte wees er op dat het eerder bekendgemaakte energieplafond voor huishoudens naar verwachting al 'acht keer de hele politiebegroting' kost.

Energieplafond
Lees ook:
Energieplafond kan 40 miljard kosten: waar komt dat geld vandaan?

Miljardengat

Hij benadrukt dat er al financiering is voor een deel van de uitgaven in reactie op de energiecrisis. Maar 'er blijft een gat', geeft hij toe. Ook veel partijen uit de Tweede Kamer zijn niet te spreken over het miljardengat in de begroting.

"Als je er te lang mee doorgaat, gaat het ten koste van de vraag of je op lange termijn je gezondheidszorg en sociale zekerheid kan betalen", zegt Rutte.

Waar houdt de steun op

"We sluiten niks uit", zegt ook staatssecretaris Marnix van Rij (Fiscaliteit). Hij benadrukt dat het huishoudboekje van de overheid weer op orde moet komen. "Vroeg of laat moet de rekening betaald worden." De energiecrisis is volgens hem van een andere orde dan de coronacrisis: "Het is geen Covid-19-tijd dat we de sluizen openzetten."

Volgens Rutte voert het kabinet ook intern de discussie waar steun van de overheid ophoudt. De regelingen die het kabinet wegens de torenhoge energieprijzen en in reactie op de coronamaatregelen aankondigde, zijn ongekend in omvang. De premier zegt dat het kabinet bedrijven 'niet tegen iedere tegenslag' kan en wil beschermen. Maar 'mooie' en in de kern gezonde bedrijven verdienen volgens hem wel steun in uitzonderlijke tijden van crisis.

Kabinet:
Lees ook:
Kabinet: prijsplafond energie definitief, hoger plafond voor stroom, tarieven omlaag