Ga naar de inhoud
Torenhoge rekening

Kabinet legt laatste hand aan steun mkb: helft gestegen energiekosten vergoed

Een bakker aan het werk. Beeld © ANP

Het kabinet schiet bakkers en andere mkb-bedrijven tegemoet die veel energie gebruiken en gebukt gaan onder de torenhoge energieprijzen. Zij krijgen de helft van de gestegen energiekosten vergoed, melden bronnen aan de politieke redactie van RTL Nieuws. Nog niet duidelijk is tot welk bedrag deze vergoeding gaat gelden.

Het kabinet kondigde eerder al aan dat er een Tegemoetkoming Energiekostenregeling (TEK) komt voor ondernemers die veel energie verbruiken en daar weinig aan kunnen veranderen. Een van de voorwaarden van de regeling wordt dat een flink deel van de omzet bestaat uit energiekosten.

In concept-stukken wordt een percentage van genoemd van 12,5 procent van de omzet, maar betrokkenen benadrukken dat de gesprekken nog lopen. De regeling moet bedrijven helpen die het echt nodig hebben, maar moet ook beheersbaar blijven qua kosten. Betrokken ministeries, zoals Financiën en Economische Zaken, steggelen daarom nog over de exacte percentages.

Plafond

Veel bakkers hebben het steeds moeilijker om de eindjes aan elkaar te knopen, omdat ze veel gas gebruiken en de gasrekening is geëxplodeerd. En sommige tuinders zijn al gestopt met telen omdat de rekening om de kas te verwarmen te hoog wordt.

Energie-intensieve
Lees ook:
Energie-intensieve industrie wil nu echt geld zien van kabinet

Begin deze maand kwam het kabinet al met steun voor huishoudens die de energierekening niet meer kunnen betalen. Er was meer tijd nodig om een regeling uit te werken voor het energie-intensieve midden- en kleinbedrijf.

Een van de punten van discussie is nog tot welk bedrag de gestegen kosten zullen worden vergoed. Er gaat namelijk wel een plafond gelden voor de steun: een maximum per bedrijf. Daarnaast wordt een verbruiksdrempel ingesteld.

Morgen zou overeenstemming moeten worden bereikt, zodat het steunpakket na de ministerraad kan worden gepresenteerd. Het is onzeker of dat lukt.

Overbruggingsregeling

De compensatie wordt pas in het voorjaar uitgekeerd. Voor bedrijven die nu al moeite hebben om het hoofd boven water te houden, komt er nog een overbruggingsregeling. Hoe die eruit komt te zien, is ook nog onderwerp van gesprek.

Bekijk ook: Bakker houdt hand op bij klanten

01:18