Ga naar de inhoud
Enquête aardgaswinning

Onduidelijkheid over geheim memo van Shell aan Rutte: 'Kunnen het niet terugvinden'

Rutte kan Shell-memo niet terugvinden: 'Het grote geheim van deze enquête'

02:13

In het verhoor van premier Mark Rutte door de parlementaire enquêtecommissie naar de aardgaswinning in Groningen is een vertrouwelijk memo van Shell te sprake gekomen. Volgens Rutte is het niet duidelijk of hij het stuk inderdaad heeft ontvangen. "Dat is het grote geheim van deze enquête", aldus de premier. "We kunnen dat memo niet terugvinden. We hebben alle archieven omgedraaid."

De commissie heeft het memo wel.

Persoonlijk overhandigd

In het document zijn volgens de enquêtecommissie 'bespreekpunten' opgenomen voor een gesprek tussen Rutte en de top van Shell dat in juni 2016 plaatsvond. Shell-baas Ben van Beurden herkende het memo wel toen het werd genoemd, zei de commissie.

Het stuk zou alleen aan Rutte gericht zijn, en persoonlijk zijn overhandigd aan een van zijn adviseurs.

Geen zin hebben

Rutte liet doorschemeren dat het stuk al ter sprake kwam in het gesprek dat hij, net als meer getuigen, eerder achter gesloten deuren voerde met de commissie. Dat hij het memo niet meer kan vinden 'sluit niet uit dat ik het ontvangen heb'. Maar het zou in een archief moeten zitten, zegt de premier.

Hij betwijfelt of het memo in deze vorm bestaat. "Het zou ook de eerste en enige keer zijn geweest waarop ik een vertrouwelijk memo krijg alleen voor mij." Het zou ook geen zin hebben, denkt Rutte: Nederland kent geen presidentieel stelsel waarin hij alleen besluiten kan nemen, benadrukt hij.

Oud-minister
Lees ook:
Oud-minister Kamp: ik vreesde voor ontwrichting als gaswinning omlaagging