Ga naar de inhoud
Negeren regels

Integriteitscommissie Tweede Kamer wil Thierry Baudet voor week schorsen

FvD-leider Thierry Baudet. Beeld © ANP

Het College van onderzoek integriteit van de Tweede Kamer stelt voor om Forum voor Democratie-leider Thierry Baudet voor een week te schorsen vanwege het niet opgeven van zijn nevenfunctie. Daarnaast adviseert het college om om diezelfde reden de FvD-Kamerleden Gideon van Meijeren en Freek Jansen een berisping en een aanwijzing te geven.

Baudet weigert al langere tijd nevenfuncties, extra inkomsten en giften te melden in een openbaar register. Ook Van Meijeren en Jansen doen dat niet. De drie Kamerleden hebben een nevenfunctie als bestuurder bij Amsterdam Media Group bv.

De Tweede Kamer zal dinsdag over het voorstel stemmen. Het is waarschijnlijk dat een meerderheid van de Kamer met dat voorstel instemt omdat een Kamermeerderheid eerder om sancties tegen Baudet vroeg.

Acht
Lees ook:
Acht partijen in Tweede Kamer dienen klacht in tegen Baudet, schorsing dreigt

Eerdere klacht

In juni wilde ruim twee derde van de Tweede Kamer Baudet al dwingen zich aan de regels van het parlement te houden. Acht Kamerfracties dienden toen een klacht in tegen Baudet. Het ging toen om de fracties van VVD, D66, CDA, ChristenUnie, GroenLinks, PvdA, Partij voor de Dieren en Volt.

Toen oordeelde de speciale commissie die zich buigt over integriteit in de Tweede Kamer dat de klacht niet ontvankelijk was. Het college achtte zichzelf toen niet bevoegd Baudet een straf op te leggen.

Als de schorsing wordt aangenomen dan mag Baudet een week niet spreken in de Kamer, hij mag nog wel aanwezig zijn en meestemmen.

Reactie FvD

Forum voor Democratie laat in een reactie weten het oneens te zijn met de mogelijke sanctie. "Het is absurd dat de coalitie op basis van allerlei pietluttige en bureaucratische regeltjes oppositiekamerleden gaat schorsen en onwelgevallige stemmen zodoende kan labelen als 'niet integer'."

De partij zegt dat de nevenfuncties van Baudet en de jaarrekeningen voor iedereen in te zien zijn via de Kamer van Koophandel.

Baudet
Lees ook:
Baudet ontloopt schorsing, geen uitspraak over klacht van fracties