Ga naar de inhoud
Coalitiepartijen vinden compromis

Dwingen en verleiden: zo wil kabinet opvang asielzoekers regelen

Drukte bij de hekken van aanmeldcentrum Ter Apel. Beeld © ANP

De coalitie is bijna akkoord over de nieuwe wet die moet gaan regelen dat er voldoende opvang is voor asielzoekers. De wet zal gemeenten niet alleen gaan dwingen, maar ook verleiden.

Dat bevestigen Haagse bronnen na berichtgeving door het AD. De kern van het plan is dat gemeenten zorg moeten dragen voor het opvangen van een 'redelijk aantal asielzoekers'. Over aantallen wordt nog gesproken.

Komen er in een jaar meer asielzoekers dan verwacht, zoals dit jaar, dan kunnen gemeenten van het rijk extra geld krijgen als ze meer asielzoekers opvangen. Op die manier wil staatssecretaris Van der Burg (Asiel) gemeenten dus verleiden in plaats van dwingen tot het creëren van extra opvangplaatsen voor asielzoekers.

Weigeren kan niet meer

Toch zit er ook nog een dwangonderdeel in deze wet. Want alle gemeenten moeten nu gaan bijdragen aan de opvang van dit 'redelijke aantal asielzoekers'. Weigeren kan dan niet meer. Uit een analyse van RTL Nieuws bleek recent dat meer dan de helft van de Nederlandse gemeenten geen langdurige opvang van vluchtelingen hadden. 

194
Lees ook:
194 gemeenten bieden al tien jaar geen asielopvang

Hiermee lijkt een compromis bereikt over de wet waar de coalitie al weken over steggelt. Vooral binnen de eigen partij van de staatssecretaris, de VVD, is er veel weerstand tegen de 'dwang' in de wet. Eind augustus lieten leden in een bijeenkomst weten hier grote moeite mee te hebben. 

Of hij vrijdag al in de ministerraad zit, is nog niet duidelijk. Maar als het aan de staatssecretaris ligt, gaat dat wel zo snel mogelijk gebeuren. Want hij wil nog steeds dat deze wet al in januari van kracht wordt.

Bekijk ook: Jullie vragen over de crisis in de asielopvang beantwoord

06:17
In deze video geven onze experts Ruben Leter en Floor Bremer antwoord.