Ga naar de inhoud
Asielcrisis

Kabinet in hoger beroep tegen uitspraak over niet-menswaardige asielopvang

Staatssecretaris Eric van der Burg. Beeld © ANP

Staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) gaat in hoger beroep tegen de uitspraak van de rechter dat de asielopvang in Nederland niet voldoet aan de eisen. De rechter oordeelde gisteren dat kwetsbare asielzoekers, onder wie kinderen, per direct niet meer in de crisisnoodopvang ondergebracht worden.

Ook moet iedere vreemdeling die zich meldt een veilige overdekte slaapplaats krijgen met voedsel, water en toegang tot hygiënisch sanitair.

Ter Apel

De rechter oordeelde in een door VluchtelingenWerk Nederland aangespannen kort geding dat de Nederlandse opvang op dit moment niet voldoet aan Europese normen voor de menswaardige opvang van asielzoekers - en dat daar per direct iets aan moet veranderen. Zo moeten asielzoekers toegang krijgen tot drinkwater, voldoende voedsel en gezondheidszorg. Om andere normen te halen wordt meer tijd gegeven.

Het kort geding was vooral gericht op de situatie in Ter Apel en de opvang van asielzoekers in (crisis-)noodopvang.

Opvang
Lees ook:
Opvang asielzoekers niet menswaardig, rechter eist per direct verbetering

Niet verrast

Vanochtend zei Van der Burg dat hij niet verrast was door de uitspraak 'omdat we we dat ook ook wel wisten'. Volgens de staatssecretaris was de hoofdboodschap van de rechter: zorg voor voldoende plekken van voldoende niveau. Daarmee is hij het 'volledig eens'. Toch wijst de VVD'er erop dat het probleem in de praktijk nog niet zo eenvoudig op te lossen is.

Hij zei het 'op een aantal specifieke punten' niet eens te zijn met de rechter. In de ministerraad is vanmiddag besloten om in hoger beroep te gaan tegen de uitspraak.

Crisisopvang

Door het gebrek aan structurele opvanglocaties worden nu vooral mensen opgevangen in crisisnoodopvangplekken. Maar de rechter heeft geoordeeld dat kwetsbare asielzoekers, onder wie kinderen, per direct niet meer in de crisisnoodopvang ondergebracht worden.

Er zijn meer verplichtingen. Zo moet uiterlijk binnen vier weken minderjarige kinderen toegang krijgen tot speelvoorzieningen. Lees hier de hele uitspraak.

Verbazing bij VluchtelingenWerk

VluchtelingenWerk is verbaasd over het besluit van de overheid om in hoger beroep te gaan. "Het staat de overheid natuurlijk vrij om dit te doen, maar ons ontgaat het doel wat zij daarmee willen bereiken. Iedereen kan zien dat de opvang van asielzoekers op veel plekken in ons land diep door de humanitaire ondergrens zakt."

"De rechter heeft bekrachtigd wat iedereen al weet: grote groepen asielzoekers worden niet menswaardig opgevangen in Nederland. En dat moet en kan anders."

Bekijk ook: Zo'n 300 mensen sliepen buiten in regen bij Ter Apel: 'Mensen zijn onderkoeld'

00:51