Ga naar de inhoud
Ruime meerderheid

VVD-leden kiezen Eric Wetzels als nieuwe voorzitter, tegen wens partijbestuur in

De nieuwe VVD-voorzitter Eric Wetzels. Beeld © ANP

De leden van de VVD hebben Eric Wetzels gekozen als hun nieuwe partijvoorzitter. 68 procent van de VVD-leden verkoos Wetzels boven de kandidaat van het partijbestuur, VVD-coryfee Onno Hoes. Wetzels is populair bij de leden die meer interne discussie willen en vinden dat de partijtop meer oog voor hen moet hebben.

Wetzels is blij met de uitslag. "Het is ons gelukt. Met jullie enthousiasme, steun en ideeën gaan we aan de slag om onze partij verder te brengen", laat hij weten.

De Brabantse ondernemer wil de partij volgens eigen zeggen klaarmaken voor de toekomst. "We moeten weer duidelijk maken waar we voor staan en wat we willen bereiken. We nemen al twaalf jaar verantwoordelijkheid maar wat heeft het opgeleverd? We doen al twaalf jaar water bij de wijn. We moeten weer kleur op de wangen krijgen."

Interimvoorzitter Hoes

De afgelopen weken bleek er vanuit de leden steeds meer steun voor Wetzels. Zo schaarden bijna dertig lokale VVD-fractieleiders zich achter de kandidatuur van Wetzels. "Eric is duidelijk een kandidaat vanuit de leden", zei initiatiefnemer Malkis Jajan VVD-fractievoorzitter in Enschede daar over.

Hoes werd door de leden gezien als een kandidaat van de partijtop zelf. Hij was door het bestuur voorgedragen en was tot vandaag ook interim-voorzitter.

'VVD-leden geven aan dat ze meer invloed willen op koers partij'

Politiek verslaggever Roel Schreinemachers: "Met de keuze voor deze relatieve outsider geven de VVD-leden een duidelijk signaal. Ze hadden afgelopen jaren te weinig invloed op de koers van de partij, en vinden dat het echt anders moet. Een paar maanden geleden liet de VVD-achterban al van zich horen door tegen de stikstofplannen van het kabinet te stemmen. En een maand geleden zorgde het asielbeleid van staatssecretaris Van der Burg intern nog tot veel chagrijn."

Coalitieakkoord voorleggen aan leden

Wetzels vindt dat de leden met de stemming tegen het stikstofbeleid van het kabinet op het partijcongres 'een signaal hebben afgegeven'. "Ik vind dat we vooraf discussie moeten voeren - al zal dat niet altijd makkelijk zijn want in een coalitie moet je ook compromissen sluiten - in plaats van achteraf in zaaltjes aan boze leden uitleggen waarom we bepaalde beslissingen hebben genomen."

"We moeten herkenbaar blijven als VVD. Ik ben er daarom ook voor om in de toekomst een coalitieakkoord voor te leggen aan de leden."

Wetzels zegt dat hij geen enkele ambitie heeft om bestuurder te worden. "Ik heb ook niet de ambitie een bekende Nederlander te worden. Ik ben ondernemer. Ik ben volstrekt onafhankelijk. Ik denk dat het goed is dat iemand voorzitter wordt die niet uit de Haagse bubbel komt. Ik probeer die frisse blik ook te houden."

Rutte: 'Dat gebeurt'

Premier Mark Rutte ziet het ook zeer zitten met de nieuwe voorzitter. "Ik ken hem heel goed en ik kan erg goed met hem werken.” Over het verlies van zijn eigen favoriet Hoes zei hij: “Dat gebeurt bij een partij die democratie kent. Bij de VVD zijn het de leden die dat beslissen en niet Mark Rutte."

Medestanders van Wetzels lezen in zijn overwinning ook een afwijzing van de koers van de partijtop, maar Rutte gelooft niet dat ‘de koers-Rutte’ het probleem is. “Wel dat de leden al langer zeggen: we willen meer inspraak in wat de partij doet.”

Brandbrief
Lees ook:
Brandbrief lokale VVD-fracties naar partijtop om asielbeleid