Ga naar de inhoud
'Onacceptabel'

Kamer wil actie vanwege problemen op het spoor: 'Kan zo niet langer'

Beeld © ANP

De treinuitval en de korte en volle treinen van de laatste tijd zijn onacceptabel. Dat zeggen partijen in de Tweede Kamer in reactie op de uitgedunde dienstregeling van de NS. De politici maken zich ook zorgen over de nieuwe dienstregeling die in december ingaat en waardoor er nog minder treinen gaan rijden. "De NS laat treinreizigers nu te vaak in de kou staan."

De afgelopen tijd was het geen pretje om met de trein te reizen. Reizigers staan lang op het perron of zitten als sardientjes in te korte treinen. Dat er problemen zijn is terug te zien in de cijfers. Want eind vorig jaar viel gemiddeld tussen de 2 à 3 procent van de treinen uit. In de afgelopen twee maanden ging het respectievelijk om 11 en 8 procent.

Vanwege gebrek aan personeel heeft de NS onlangs uit voorzorg treinen uit de dienstregeling gehaald. Dat moest ervoor zorgen dat minder treinen plotseling uitvallen en reizigers beter zouden weten waar ze aan toe zijn. Maar juist de laatste tijd vallen er wel erg vaak treinen uit.

Geklaag
Lees ook:
Geklaag alom over treinen: 'NS zakt door ondergrens'

Het einde van de problemen is nog niet in zicht. De NS heeft aangekondigd dat het in december met 10 procent minder treinen gaat rijden. Reizigersorganisaties trokken daarom deze week aan de bel. Zij zeggen dat de diensteverlening ernstig in gevaar komt en dat reizigers het slachtoffer zullen zijn. Zij willen dat de NS opnieuw aan de slag gaat met de nieuwe dienstregeling.

Mobiele conducteursteams

Inzetten van kantoorpersoneel zou een oplossing zijn voor het tekort aan conducteurs op de trein. Ook zouden er mobiele conducteursteams moeten komen in plaats van vaste conducteurs op een trein.

Ook voor de Tweede Kamer raakt de maat vol. D66-Kamerlid Lisa van Ginneken noemt de situatie onacceptabel. "We willen allemaal dat mensen vaker met het openbaar vervoer reizen. Dan moet je wel op de trein kunnen bouwen. De NS laat treinreizigers nu te vaak in de kou staan. Een halfjaar geleden heeft de staatssecretaris beterschap beloofd, maar ik zie daar nog weinig van terug. Zij moet nu samen met de NS écht tempo maken met het slimmer inzetten van personeel. Dit kan zo niet langer."

Te onzichtbaar

PVV-Kamerlid Barry Madlener wijst erop dat de NS op deze manier mensen de trein uit jaagt. PvdA'er Habtamu de Hoop wil actie van verantwoordelijk staatssecretaris Heijnen. "Zij is te onzichtbaar." De PvdA'er meer geld voor het openbaar vervoer om de problemen op te lossen. Dat de SP ook, 'voor hogere lonen en minder werkdruk'.

CDA-Tweede Kamerlid Harry van der Molen wijst er op dat de NS actie moet nemen om de acute problemen op te lossen. "We horen nu wat het CDA betreft namelijk teveel van de NS wat allemaal niet kan."

NS
Lees ook:
NS vreest nog minder treinen door personeelstekort

Staatssecretaris: 'NS moet alles in het werk stellen om dit op te lossen'

Staatssecretaris Vivianne Heijnen zegt mee te leven met de getroffen treinreiziger. "Ik vind het heel erg voor de reiziger. Ik heb veel gesprekken met de directie van de NS. Ik hoop dat ze de zaken snel op orde krijgt", zegt Heijnen.

Ze wijst op de personeelstekorten die de NS moet proberen snel terug te dringen. "Het is belangrijk dat er snel stappen worden genomen. Er moet door de NS gekeken worden hoe ze dit kunnen oplossen. Ze moeten alles in het werk stellen dat de reiziger op een goede manier van A naar B komt."

Bron: RTL Nieuws