Ga naar de inhoud
Top in Praag

Rutte: gasprijs moet verder omlaag, Europese maatregelen nodig

Premier Rutte na aankomst in Praag. Beeld © EPA

De gasprijs moet verder naar beneden en daarvoor zijn extra Europese maatregelen nodig. Dat zegt premier Rutte in de Tsjechische hoofdstad Praag. Vrijdag overleggen de Europese leiders over de energiecrisis en moet blijken welke nieuwe maatregelen op steun kunnen rekenen.

"De gasprijs moet naar beneden", zegt Rutte. "Hij is gelukkig al een stuk lager, maar hij zal verder naar beneden moeten. Daarvoor is nodig dat we het eens worden over welke maatregelen helpen. Daar zal ik voorstellen voor doen. Er zullen andere voorstellen liggen. Het is van belang dat de markten zien dat er een gezamenlijke ambitie is om dat voor elkaar te krijgen."

'Rutte biedt ruimte'

Nederland was altijd huiverig voor al te grote ingrepen op de vrije gasmarkt. Veel Europese landen pleiten al weken voor verdergaande stappen, zoals een maximumprijs of een prijscorridor. "Je hoort nu: Rutte biedt ruimte", zegt politiek verslaggever Fons Lambie. Zo wil Nederland praten over een vorm van een maximumprijs op gas of een bepaald bandbreedte waar binnen die gasprijs beweegt.

"Heel belangrijk is dat je twee dingen bereikt: dat de gasprijs naar beneden gaat, maar op zodanige wijze dat het gas wel naar Europa blijft komen. Wat je moet voorkomen, is bijvoorbeeld dat LNG via schepen naar Azië gaat."

Uniek:
Lees ook:
Uniek: ruim 40 Europese leiders op mega-top in Praag – maar wat levert het op?

Ook is Nederland bereid te praten over het gezamenlijk, Europees inkopen van gas. Hoe precies is nog niet duidelijk. Volgens een betrokken diplomaat wil Nederland de kern van de vrije markt houden, maar wel de extreme prijsstijgingen dempen.

Vrijdagochtend heeft Rutte eerst apart topoverleg met de Franse president Macron en de Duitse bondskanselier Scholz. Daarna praten alle leiders en moet duidelijk worden hoe verdergaande ingrepen op de energiemarkt eruitzien.

Chagrijn in het zuiden

"In de Europese discussie over de energiecrisis merk je ook chagrijn. Met name bij zuidelijke lidstaten", zegt Fons Lambie. "Rijkere, Noord-Europese landen hebben genoeg geld om de gevolgen van de energiecrisis te dempen. Duitsland trekt 200 miljard uit, Nederland komt met 23,5 miljard. Het leidt tot kritiek uit het zuiden. Die landen missen financiële slagkracht en verwachten dat Duitsland en Nederland nu in beweging komen."

Naast het overleg tussen de regeringsleiders in Praag werkt ook minister Jetten (Klimaat en Energie) met zijn Duitse collega Habeck aan voorstellen.

Gasprijs
Lees ook:
Gasprijs daalt verder: minder zorgen om mogelijke tekorten

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore