Ga naar de inhoud
Stok achter de deur

Boerenclubs: gedwongen uitkoop is onacceptabel

Omgekeerde vlaggen als teken van protest tegen het stikstofbeleid Beeld © ANP

"Onacceptabel", noemen boerenorganisaties het meest vergaande advies van Johan Remkes om zo'n 500 tot 600 boerenbedrijven dicht bij kwetsbare natuur desnoods gedwongen uit te kopen. Farmers Defence Force noemt het een 'absolute no-go'.

"Het is niet best. Ze gaan weer dwingen, dit wordt weer niks", reageert FDF-voorman Mark van de Oever. "Deze plannen hebben niets te maken met het redden van de natuur, het enige waar ze op sturen is boerenkrimp."

Vergadering gepland

Zijn organisatie heeft voor vanavond een grote vergadering gepland om een plan te maken, zegt hij.

Minister
Lees ook:
Minister Van der Wal neemt advies over: stikstofkaart gaat van tafel

Ook voor actiegroep Agractie is gedwongen uitkoop onacceptabel. "Als je het vertrouwen nog verder wil schaden moet je die kant op gaan", reageert Bart Kemp van de organisatie. "Als je naar een willekeurige burger gaat en je zegt: ik ga jou gedwongen onteigenen, dan is de reactie voorspelbaar denk ik."

Stok achter de deur

Remkes adviseert het kabinet zo lang mogelijk uit te gaan van vrijwillige uitkoop, maar volgens hem ontkom je er niet aan om een stok achter de deur te houden als de 'piekbelasters' niet willen meewerken. En dat was tussen alle kritiekpunten op de regering wel een keiharde boodschap aan de boeren, legt politiek verslaggever Fons Lambie uit: 

Fons Lambie: 'Advies Remkes bevat toch harde boodschap voor boeren'

01:31
Wat zijn de opvallendste punten in het stikstofadvies van Johan Remkes?

Ook de grootste boerenorganisatie, LTO Nederland, is kritisch op dat deel van het advies, maar reageert verder terughoudend. Ze zeggen ook goede punten in het advies te zien. De organisatie gaat zijn 30.000 leden komende week vragen wat ze van de plannen vinden.