Ga naar de inhoud
'Paar euro per pakje'

ChristenUnie wil belasting invoeren op thuisbezorgde pakketjes

Een bezorger brengt pakketjes thuis. Beeld © ANP

Er moet een speciale belasting komen op pakketjes die bij mensen thuis worden bezorgd. Dat voorstel doet de ChristenUnie-Kamerlid Pieter Grinwis vandaag bij de Algemene Financiële Beschouwingen. Met de taks moeten lokale winkels en het midden- en kleinbedrijf worden geholpen.

Het Tweede Kamerlid wijst erop dat lokale winkels tegenwoordig moeten concurreren met internationaal opererende webshops.

"Het gevolg is dat het midden- en kleinbedrijf de strijd steeds vaker lijkt te verliezen. En dat onze winkelstraten leeg komen te staan en dat bezorgbusjes met pakketjes af en aan rijden. Deze bezorggekte kan en moet echt minder."

PostNL
Lees ook:
PostNL biedt alle postbezorgers een vast contract aan

CO2-uitstoot

Daarnaast is het beter voor het milieu, zegt het ChristenUnie-Kamerlid. "Elke keer wanneer we ons virtuele winkelmandje afrekenen, moet een bezorger op pad. Zo’n bezorgbeweging heeft allerlei negatieve effecten, denk aan de uitstoot van CO2 en onveilige verkeerssituaties."

Volgens Grinwis zou het uit klimaatoogpunt veel beter zijn als mensen hun pakketje zelf op de fiets zouden ophalen in de dichtstbijzijnde winkelstraat. "Dan kunnen we ook snel afscheid nemen van de distributiedozen."

Paar euro

De pakketjestaks moet de lokale mkb'er helpen in de strijd tegen de grote bezorgboeren. Maar ook de opbrengsten van deze belasting moeten als het Grinwis ligt ten goede komen aan de lokale economie.

"Het wapen om die bestel- en bezorgeconomie te matigen is een bestel- en bezorgbelasting", zegt Grinwis. Hij denkt dat een paar euro al wel kan helpen om een bewuste afweging te maken. "Ga ik dat ene boek, die jurk of dat paar schoenen bestellen of bundel ik die bestelling. Of nog beter: pak ik de fiets en ga ik naar die winkelstraat in de buurt."

Of er een meerderheid is voor het plan van de ChristenUnie is nog onduidelijk.

Waarom
Lees ook:
Waarom je pakketje uit China duurder wordt