Ga naar de inhoud
Vier vragen

Alle ogen gericht op Remkes: langverwacht stikstofrapport gepresenteerd

Bemiddelaar Johan Remkes met op de achtergrond een protesterende boer. Beeld © ANP

Bemiddelaar Johan Remkes presenteert na maanden praten vandaag dan eindelijk zijn bevindingen over het oplossen van de stikstofproblematiek. Remkes bemiddelt tussen de boeren en het kabinet nadat de verhoudingen waren verzuurd. Boeren vinden dat zij voor te veel stikstofreductie moeten opdraaien. Wat valt vandaag te verwachten? Vier vragen.

1. Een belangrijk moment vandaag: waar gaat het ook al weer over?

Door de boeren en het kabinet wordt reikhalzend uitgekeken naar het rapport van Remkes. Het rapport wordt met spanning tegemoetgezien in beide kampen omdat het belangrijk is voor het vormgeven van concrete maatregelen rond het stikstofbeleid in de toekomst.

Rellen
Lees ook:
Rellen voor deur stikstofminister: 100 uur taakstraf en maand voorwaardelijk voor actievoerders

Het kabinet wil de uitstoot van stikstof flink reduceren, 50 procent minder stikstofuitstoot in 2030. De veehouderij is veruit de grootste veroorzaker van stikstofuitstoot en zal dan ook naar verwachting hard worden geraakt door maatregelen om die de komende jaren drastisch te verminderen. Dat betekent dat de agrarische industrie in Nederland flink moet inkrimpen.

De hoop is dat Remkes de boeren en het kabinet iets dichter bij elkaar brengt, zodat het kabinet eindelijk écht aan de slag kan met de stikstofaanpak. Na het rapport heeft het kabinet ook aangegeven om in een brief perspectief te geven voor de toekomst. Die brief is uitgesteld, omdat het kabinet de conclusies van Remkes wilde afwachten.

2. Niet alleen de boeren en het kabinet staan tegenover elkaar, ook CDA en D66. Hoe zit dat?

Ja, ook vanuit de coalitiepartijen klonk een tegengeluid: CDA-leider en minister van Buitenlandse Zaken Wopke Hoekstra maakte zijn twijfels over het beleid kenbaar. In een interview gaf hij aan dat de deadline van 2030 voor het halveren van de stikstofuitstoot 'niet heilig' is voor zijn partij.

Dat doel is juist voor coalitiegenoot D66 héél belangrijk. De uitspraken van Hoekstra leidden tot spanning tussen de regeringspartijen. Premier Mark Rutte zei dat het interview tijdelijk 'terzijde geschoven' is in afwachting van het rapport van Remkes.

Remkes:
Lees ook:
Remkes: halvering van stikstofuitstoot in 2030 staat nu niet ter discussie

3. Wat wordt er verwacht van het rapport van Remkes?

Er wordt rekening mee gehouden dat Remkes gaat concluderen dat de harde jaartallen en de reductie van kilotonnen stikstof, waar het kabinet mee is gekomen, te veel druk op het proces hebben gelegd. Maar hij zal waarschijnlijk ook benadrukken dat het heel hard nodig is om de grootste piekbelasters in de landbouw en de industrie snel aan te pakken. Het zou dan onder meer gaan om enkele honderden boeren.

Door die aan te pakken komt er meer lucht voor de rest van het proces. Zo hoeft er dan ook niet meer zo hard worden vastgehouden aan het jaartal 2030.

4. Gaan de boeren de uitkomsten van het rapport accepteren?

Dat ligt natuurlijk aan de uitkomst. Maar boeren dreigen opnieuw met tractors de weg op te gaan als de bevindingen van Remkes tegenvallen. Dat liet boerenactiegroep Farmers Defence Force (FDF) al weten. Actiegroep Agractie liet weten de oude plannen van het kabinet als een heilloze weg te zien.

Bekijk ook: dit is het stikstofprobleem in 1 minuut

01:04
Verslaggever Laura Douma legt uit.