Ga naar de inhoud
Isolatieteams

Steun voor lage inkomens: Kamer wil extra hulp om te verduurzamen

Isolatie van een spouwmuur. Beeld © ANP / Hollandse Hoogte / Venema Media

De Tweede Kamer wil dat mensen met lage inkomens extra hulp krijgen bij het aanvragen van subsidie voor de verduurzaming van hun woning. Een motie van PvdA en GroenLinks, die daar om vraagt, kreeg vandaag steun van een meerderheid.

De Kamerleden Joris Thijsen van de PvdA en Laura Bromet GroenLinks vroegen in de motie om een ontzorgingsprogramma voor voor mensen met een laag inkomen.

Warmtefonds

De reden hiervoor is dat relatief veel van de subsidies terecht komen bij mensen met hoge inkomens. Mensen met weinig geld hebben volgens de Kamerleden - onder meer door de zorgen over de inflatie - al te veel op hun bord om de verduurzaming van hun huis zelf te organiseren.

Verduurzamen
Lees ook:
Verduurzamen huis wordt makkelijker voor mensen met weinig geld

Het kabinet heeft al wel maatregelen genomen om woningisolatie voor mensen met lage inkomens betaalbaar te maken. Zij kunnen onder meer een renteloze lening krijgen uit het Warmtefonds. Maar de PvdA en GroenLinks willen dat de overheid hen ook helpt, om het daadwerkelijk te doen en worden daarin nu dus gesteund, door een meerderheid in de Tweede Kamer.

Energiearmoede

Thijssen en Bromet kregen ook steun van een Kamermeerderheid voor hun motie waarin ze speciale isolatieteams langs de deur willen laten gaan, in wijken waar mensen de energierekening maar moeilijk kunnen betalen. Volgens de Kamerleden is bekend in welke wijken energiearmoede heerst.

Zelf aan de gang? In onderstaande video krijg je tips:

Besparen in huis: zo krijg je je energierekening omlaag

02:14
Besparen in huis: zo krijg je je energierekening omlaag

Met kleine ingrepen kan volgens hen tot 20 procent energiebesparing worden gerealiseerd. Thijssen en Bromet willen dat de teams nog dit jaar actief worden en kleine ingrepen gaan uitvoeren.

Ze willen snel een brief van verantwoordelijk minister Hugo de Jonge voor Volkshuisvesting waarin hij uitlegt hoe hij de wens van de Kamer gaat uitvoeren.